Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Ödön napja van. Holnap Hortenzia és Gergő napja lesz.
A+ A A-

Szamárköhögés a diagnózis két budapesti csecsemőnél

baba 6130Két Budapesten született csecsemőn is szamárköhögés betegséget diagnosztizáltak – értesült az Index. A szamárköhögés ellen ebben a korban még nem kapnak védőoltást a gyerekek, a Magyarországon ritka fertőzést valószínűleg családtagjaiktól kaphatták el.

A két gyerek egy budapesti magánklinikán született, egyikük október 9-én, a másik december 4-én (a klinika nevét szándékosan nem írjuk le, mert a vizsgálat mostani állása szerint nem az ő hibájukból következett be a fertőzés). Néhány nap után mindketten egészségesen hagyták el a magánintézményt, de a két gyerek néhány hét múlva szamárköhögés tüneteivel került másik kórházba.

A szamárköhögés lappangási ideje 7-10 nap

A tünetek az első szakaszban nem súlyosak: kb. két hétig éjszakai köhögés, orrfolyás, hőemelkedés és kötőhártya-gyulladás jelentkezik. A betegség második szakaszát azonban már fullasztó köhögési rohamok, sőt hányás jellemzi. Különösen veszélyeztetettek az újszülöttek, akiknél a megerőltető köhögési rohamok miatt köldök-és lágyéksérv vagy a szervezet kifáradása miatt légzéskimaradás jelentkezhet.

A magánklinikán kérdésünkre azt mondták: hozzájuk is nemrég jutott csak el az az információ, hogy mindkét gyermek náluk született. Az eddigi információk alapján az egyik gyermek feltehetően saját édesanyjától kapta el a betegséget okozó baktériumot. A magánklinikán azt mondták: az Országos Tisztifőorvosi Hivatal semmilyen különleges intézkedést nem írt elő számukra a megbetegedések miatt, azok nem a kórház mulasztása miatt következtek be.

A szamárköhögés erősen fertőző betegség, ami cseppfertőzéssel terjed. A beteg az első szakaszban és a köhögés első két hetében a legfertőzőbb, ami kb. 21 napig tart. A konkrét esettel kapcsolatos kérdéseinket feltettük az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak. Várjuk válaszukat.

A szamárköhögés ellen van védőoltás, amit a jogszabály szerint 2, 3 és 4 hónapos korban, majd másfél és hatéves korban, végül hatodik osztályban adnak. Az oltás azonban nem nyújt teljes védettséget. Az immunitás egy idő után gyengülhet a felnőttekben.

A kamaszok és a felnőttek ezért a védőoltás ellenére is megkaphatják a betegséget, de a szamárköhögés az ő esetükben általában enyhe lefolyású. Magyarországon 2008-ban 33 új esetet regisztráltak, haláleset nem történt.

 

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: szamárköhögés 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!