Ma Elemér napja van. Holnap napja lesz.
A+ A A-

TASZ: Ki fogjuk harcolni a kórházi fertőzések adatainak nyilvánosságát!

kórházi fertőzésekElfogadhatatlan, amit a Magyarországon előforduló kórházi fertőzések adataival művel az állam. Bujkálás, kavarás, sunyiskodás, jogsértés, hülyének nézés – úgy tűnik, a kormányzati szerveknek bármi megéri, csak elkerülhessék az adatok nyilvánosságra hozatalát. Itt az utolsó esély: ha most sem teszik közzé a számokat kórházankénti bontásban, perre megyünk.

Lassan másfél hete jogszabályt sért az országos tiszti főorvos, mert nem hozza nyilvánosságra a tavalyi, kórházi fertőzésekről szóló jelentést. Erről itt írtunk részletesen. Az adatokat a kórházak folyamatosan küldik meg az állami szerveknek, de még a legutoljára, 2016. december 31-én történt fertőzés adatainak megküldése óta is eltelt 8 hónap. Ennyi idő sem volt elég kielemezni az adatokat? Vagy netán valami rejtegetni valója van a tiszti főorvosnak?

Tavaly is csak október közepén tették közzé a jelentést, de idén résen voltunk. Múltheti posztunkban fel is hívtuk a közvélemény figyelmét, hogy a jelentés közzététele csúszik. Azonban azóta sem történt semmi.

A TASZ Magánszféra projekt vezetője, Asbóth Márton a Hír TV műsorában

Most közérdekűadat-igénylést nyújtottunk be – erre már kötelező válaszolni, vagy ha ez nem történik meg, jön a per. Egyúttal pedig az emberierőforrás-miniszternek is küldtünk egy közérdekű bejelentést, hátha azért nem tett ő sem semmit, mert hivatalosan nem értesült a jogszabálysértésről. Most már biztosan tud róla ő is.

A cikk folytatódik a TASZ oldalán »»

 

Kapcsolódó kifejezések: TASZ  kórházi fertőzések  közérdekű adatok 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!