Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Lukács napja van. Holnap Nándor napja lesz.
A+ A A-

1200 magyar szívben van visszahívott pacemaker

20170908 pacemakerMagyarországra is került azokból a pacemakerekből, amelyekről nemrég kiderült, egy szoftverhiba miatt a hackerek képesek módosítani a működését. A Semmelweis Egyetemtől a hvg.hu portálja megtudta: 1200 készülék van az országban, és mindet be is ültették betegekbe.

Tudomásom szerint Magyarország mintegy 1200 darabot vásárolt a kérdéses készülékből, és ezek mindegyikét be is ültették a betegekbe. A Semmelweis Egyetemen ennek pedig mintegy 20 százalékát - mondta Prof. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának igazgatója. A szakember hozzátette, mindez töredéke az összes páciens számának, jelenleg ugyanis mintegy 40 ezer pacemakeres ember él hazánkban.

Ha a hackerek átveszik a szoftverhibás készülék felett az irányítást, a kiberbiztonsági szakemberek szerint alapvetően két életveszélyes dolgot tudnak kezdeni vele: át tudják programozni a pacemaker leadott energiáját, illetve túl gyors szívverést is elő tudnak idézni. Dr. Merkely Béla szerint azonban nincs mitől tartani, ezidáig ugyanis a világon egyetlen ilyen eset sem történt, de elméletileg bármely gyártó pacemakere sebezhető lehet a cyber támadásokkal szemben. Hozzátette: bár elméleti síkon megoldható egy ilyen támadás, szinte kizárt, hogy a hackerek épp egy "átlagember" pacemakerének feltörésére akarnának napokat szentelni.

További részletek a hvg.hu oldalán »

 

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: pacemaker 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!