Ma Auguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
A+ A A-

Tragédiára várva - vesebetegnek lenni Magyarországon

20170906 dializisAz állam nem szűr, 10 éve nem ad több pénzt dialízisre, alig támogatja a betegek önfenntartását.

"Kétnaponta négy óra hosszan megkínozza a szervezetedet a dialízis. Ha elcsábulsz egy gyümölcsre, a tested tele lesz vízzel, talán az életedet kockáztatod" - csak egy villanásnyi egy vesebeteg életéből. Az állam pedig nem szűr, 10 éve nem ad több pénzt dialízisre, és az érintettek önfenntartását is alig támogatja - olvasható a hvg.hu riportjában.

Olyan, mintha lefutnál 30 km-t. Kétnaponta! - a vesebeteg, dialízisre szoruló Ágnes mondja ezt. Meséli, egy-egy alkalom 7-8 órát vesz el az életéből, maga a kezelés négyet. Ezalatt a szív vadul pumpál, a vérnyomás ingadozik, elvileg akár nullára is leeshet: "Akkor meg is halhatsz!". A kezelés után holtfáradt, de másnapra érzi jobban magát.

Ágnes donorra vár - több mint hatezer ugyancsak dialízisre kényszerülő társához hasonlóan. A donor egy agyhalott, egészséges vesével rendelkező ember. Lehet, hogy balesetben halt meg, „de öngyilkos is jó”. A vesebetegek drámája: ami másnak tragédia, nekik a reményt jelenti.

Néma gyilkos: nem fáj, ha beteg a vese

Ma Magyarországon 60-70 ezer embert kezelnek vesebetegséggel, ebből több mint 6500 szorul dialízisre, nekik károsodott olyan mértékben a veséjük, hogy azon már géppel kell segíteni. A vese sok mindenért felel: a szervezetben az anyagcsere során felhalmozódó méreganyagok és a felesleges folyadék eltávolításán túl az ásványi anyagok kellő mennyiségéről is gondoskodik, részt vesz a vérképzésben, a vérnyomás-szabályozásban, a csontok szilárdságának megőrzésében.

Ha tönkremegy, a szervezetben felhalmozódik a méreg és a folyadék, ami halált okoz hosszabb távon. De a vesebetegség korábbi periódusában a vese megbetegedése nem fáj, ezért a végstádiumú vesebetegek majdnem fele "az utcáról esik be", ahogy Ádám Aurél, a Vesebetegek Egyesületeinek Országos Szövetségének (VORSZ) elnöke mondja a hvg.hu-nak. Nekik rögtön dialízissel kell kezdeni, olyan súlyos az állapotuk.

Dialízis: a legdrágább és a legbrutálisabb

A dialízis 2-3 naponta rendszeresen elvégzendő folyamat. Két fajtája van, a hemodialízis és a peritoneális dialízis. Előbbinél a beteg vénájába tűt szúrva két csövet csatlakoztatnak, az egyiken kivezetik a vérét, azt egy gép megtisztítja, a másikon pedig visszavezetik. Ez alkalmanként úgy négy óra kezelés, plusz az előkészületek és az odaút - mint már említettük, egy dialízises betegnek ez 7-8 órát is jelenthet 2-3 naponként. Mivel a vesebetegek többsége idős, nekik nem jelent gondot az, hogy kiesnek a munkából, a fiatalabbaknak azonban igen. A munkát és a dialízist egyeztetni kell, van, akit éjszaka dializálnak - a nagyvárosokban (Budapest, Debrecen) ma már lehet több dialízis centrum között válogatni, ezzel egy kicsit tudják a kezelést az igényeik szerint rendezni.

A hvg.hu riportja itt folytatódik »

 

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: dialízis  veseelégtelenség 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!