Ma Alfréd napja van. Holnap Mátyás napja lesz.
A+ A A-

Nappal is támadnak az újonnan megtelepedett veszélyes szúnyogok

Aedes koreicus BA zikavírust is terjesztő koreai szúnyog nappal is aktív, és sikerült áttelelnie Pécs környékén, már megvetette a lábát Magyarországon. A védekezésben mindenkinek ki kellene vennie a részét.

Mint arról korábban a hvg.hu beszámolt, egy veszélyes szúnyogfaj, az ázsiai bozótszúnyog már megvetette a lábát Magyarországon és stabil populációt hozott itt létre, a 24.hu pedig azt írja, még egy újabb szúnyogfaj is elkezdett itt terjeszkedni: a koreai szúnyogoknak is sikerült Magyarországon áttelelnie, és ez a faj is terjeszkedik.

A hazai szúnyogok csípése ma már leginkább csak múló kellemetlenséget jelent, a koreai szúnyog és az ázsiai bozótszúnyog viszont már komolyabb betegségeket is terjeszthetnek, ráadásul ezeknek az invazív fajoknak nincsenek meg a természetes ellenségeik, kórokozóik Magyarországon, a klímaváltozással pedig egyre kedvezőbbek lesznek a feltételek, hogy túléljenek és elszaporodjanak.

A lapnak Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Egyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársa azt mondta, a koreai szúnyogoknak (Aedes koreicus) így sikerült áttelelnie Pécsett, és terjedni is kezdtek a városban, a helyzet pedig aggasztó: az új szúnyogfaj kiválóan bírja a nagy hideget és a szárazságot is, nappal aktív, ezért a védekezés új kihívást jelent, szeret az ember közelében élni, nem repül egy-kétszáz méternél távolabb a házaktól, nagyon agresszív és ellenálló, és kifejezetten szereti az emberi vért.

Kemenesi Gábor azt is elmondta, hogy míg a nálunk őshonos csípőszúnyogok többsége jobban kedveli a természetes környezetet, tojásait öntési területekre, vizesárkokba, meggyűlt víztestekbe rakja, amiket ebben a nagy szárazságban nem talál, addig a koreai szúnyog a településeket részesíti előnyben, ahol az ember azért csak locsol, a kertekben széthagyott vödrökben, edényekben, játékokban, nejlonokban pedig meggyűlik annyi esővíz is, amennyi a lárvák kifejlődéséhez szükséges.

A lap védekezésként azt javasolja, hogy öntsük ki a vizeket a ház körül, tegyük le lefordítva a vödröt, szedjük össze a gyerek homokozós játékait, hogy ne tudjon bennük megülni a víz, figyeljünk a kerti tóra, ne tároljunk lomot az udvaron, és alkalmazzunk a kertben egyénileg is biológiai szúnyogirtást, mert a koreai szúnyog ellen szükség van a lakossági védekezésre is.

A koreai szúnyog ráadásul nappal is aktív, és nem csak szürkületkor jön elő: a koreai csípésére a strandon, napozás, séta vagy munka közben, nagy forróságban is bármikor számíthatunk.

A cikk a hvg.hu oldalán folytatódik »»

 

Címkék:
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!