Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Etelka és Aletta napja van. Holnap Lázár és Olimpia napja lesz.
A+ A A-

Nincs CT az országos kardiológiai intézetben

20170709 ct berendezesek 00477257Olykor akár nyitott mellkassal is, de másik intézménybe kell szállítani az országos kardiológiai intézetből a szívbeteg gyerekeket, ha komputertomográfiára (azaz CT-re) van szükség, mert a kórháznak nincs ilyen eszköze. Miután az intézetben szinte futószalagon végeznek különleges műtéteket, például itt zajlik a veleszületett szívbetegségek kezelése, a gyermekszív-transzplantáció, hetente egy gyerek biztosan utazik a szomszédos István vagy a Heim Pál kórház diagnosztikai részlegére - írja a nepszava.hu.

A múlt héten a Klubrádióban mesélte el egy nagymama saját családja megrázó tapasztalatát: 13 éves lányunokáját már többször operálták a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben, a gyereket most is az intenzíven ápolják, transzplantációra készítik elő. A műtét előtt szükséges egy CT-vizsgálat, így nyitott mellkassal szállították át a Heim Pál kórházba a beavatkozásra, mert csak ott van CT.

A szállítás megszervezése sem egyszerű: elő kell készíteni a szállítóeszközt, rengeteg gép utazik a gyerekkel köztük lélegeztető gép, infúziós pumpa, keringéstámogató eszköz, olykor műszív. Miután mentők nincsenek kiképezve az ilyen gépek használatára, ezért külön orvosi teamnek kell kísérnie súlyos szívbeteg gyerekeket a CT-vizsgálatra.

A helyzet valóban messze van az ideálistól – erősítette meg a nagymama által elmondottakat a Népszavának Ofner Péter, az intézet főigazgatója. A CT-vizsgálatot muszáj az ilyen gyerekeknél elvégezni, mert alapinformációt nyújt az állapotukról. Hozzátette azt is, hogy várhatóan a budapesti egészségügyi ellátórendszer átalakításával még az idén megoldódhat a probléma, mert a kormány által 2017-ben a programra jóváhagyott 40 milliárd forintból jut majd a kardiológiai intézetnek is új komputertomográf.

A cikk folytatódik a nepszava.hu oldalán »»

 

Kapcsolódó kifejezések: CT  diagnosztika  kardiológiai intézet  komputertomográf 
© Copyright 1993-2014 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!