Ma Donát napja van. Holnap Bernadett napja lesz.
A+ A A-

Új MR készülék üzemel a Radiológiai Klinikán

20170104 SE uj mrJelenleg napi 15-25 vizsgálatot végeznek a Radiológiai Klinika MR Részlegén – mondta Dr. Kalina Ildikó klinikai főorvos, az MR Részleg vezetője. Mint hozzátette, mivel a klinika és immár a labor is részt vesz a graduális, valamint a posztgraduális oktatásban, ezért megfelelő szakemberek képzésével további kapacitásbővítést terveznek. Az egyetemen a Radiológiai Klinika 2016 májusa óta üzemelő MR készüléke mellett a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán és az MR Kutatóközpontban található ilyen képalkotó berendezés.

A mágneses rezonanciás képalkotás jelenleg számos kórkép esetében a legpontosabb radiológiai eljárás, amellyel egyes testtájékok, számos esetben egyes szervek célzott vizsgálatát végzik el akkor, ha egyéb képalkotó vizsgálatokkal (röntgen, ultrahang, CT) nem lehetett egyértelmű véleményt mondani – ismertette Dr. Kalina Ildikó.

Beszámolt róla, az MR kiválóan alkalmas egyebek mellett ízületi sérülések, idegrendszeri megbetegedések, fejlődési rendellenességek kimutatására, tumorok stádiumának megítélésére, ami nagy segítséget jelent a minél pontosabb diagnózis felállításában, és a szükséges kezelés meghatározásában. Az erek állapotáról MRA-val (mágneses rezonancia angiográfiával) kapható információ.

Intravénás kontrasztanyagot nemcsak a szöveti felbontóképesség javítására alkalmaznak, hanem úgynevezett dinamikus kontrasztanyagos vizsgálatoknál – a multiparametrikus MR diagnosztika részeként – az adott szerv tumoros folyamatának felderítésére is – számolt be a főorvos.

Egyes szerveknél (pl. prosztata) spektroszkópiás (színképelemző) kiegészítő vizsgálat is végezhető, amikor az anyagcsere-folyamatok kóros eltolódásának mérésével lehet következtetni bizonyos elváltozásokra, így az anatómiai és funkcionális képalkotás mellett molekuláris szintű biokémiai analízisre is lehetőség nyílik – ismertette az eszköz használatának lehetőségeit Dr. Kalina Ildikó.

A cikk folytatása a Semmelweis.hu oldalon »»

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

 

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!