Ma Eleonóra és Zelmira napja van. Holnap Gerzson napja lesz.
A+ A A-

Közétkeztetés - a járási hivatalok ellenőriznek

menza kozetkeztetes 2015A járási hivatalok népegészségügyi szakemberei ellenőrzik az iskolákat, hogy a gyerekek étkeztetése megfelel-e a szeptember 1-jétől hatályos előírásoknak - erről Fűrész Tünde, a család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár beszélt.

A közétkeztetési rendelet célja, hogy a gyerekek egészségesebb ételeket kapjanak a bölcsődékben, az óvodákban és az iskolai menzákon. A hivatalok szakemberei nem fognak büntetni, de ha valahol azt látják, hogy nem az előírásoknak megfelelően készítik el az ételeket, próbálnak segíteni, ajánlásokat tenni - mondta a helyettes államtitkár.

A főbb változások között említette, hogy a gyerekeknek adott ételekben kevesebb lesz a zsír, a só és a cukor, ugyanakkor sokkal több rostban gazdag ételt, gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszert kapnak.

Azt mondta, nem lesz teljes só-, és cukor tilalom, de szeretnék elérni, hogy ezekből kevesebb kerüljön a gyerekek szervezetébe. Jelezte, így a jövőben is lesz 'ovis tea', de sokkal kevesebb cukorral és nem lesz benne citrompótló sem.

Arra is felhívta a figyelmet, az iskolai büféknek is kötelezettsége, hogy minél több egészséges ételt tartsanak a kínálatukban, mert bizonyos szempontból rájuk is vonatkozik a rendelet.

MTI

Kapcsolódó kifejezések: közétkeztetés 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!