Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Auguszta napja van. Holnap Viola napja lesz.
A+ A A-

Rákgyanú - Nem lehet 2 hét alatt diagnózishoz jutni

mr euromedicA CT- és különösen az MR-készülékek száma messze elmarad az irányelvektől, radiológushiány van évek óta.

Messze elmarad Magyarország diagnosztikai gépellátottsága az uniós tagországok átlagától - mondta az InfoRádió által megkérdezett onkoradiológus. Landherr László szerint ezért ahhoz, hogy két héten belül diagnózishoz jussanak a rákgyanús páciensek, elsősorban az eszközpark fejlesztése szükséges. De az is, hogy az államilag meghatározott és kifizetett diagnosztikai vizsgálatkvótát eltöröljék.

"A diagnosztikára is van egy bizonyos teljesítményvolumen-korlát, tehát a biztosító nem fizet ki egy bizonyos, előzetesen megállapított kvótán felüli vizsgálatot. Ha tehát most kötelezik a szolgáltatókat arra, hogy tizennégy napon belül adjanak időpontot minden daganatgyanús betegnek, akkor ez csak a többi beteg sérelmére valósulhat meg, tehát akkor a nem daganatos betegek fognak tovább várakozni az eddig is nagyon hosszú várakozási időn belül" - hangsúlyozta az Uzsoki Kórház Onkoradiológiai Központjának osztályvezető főorvosa.

Landherr László elmondta: "eddig is minden szolgáltatónál volt valamennyi mozgástér arra, hogy a sürgős betegeket soron kívül vizsgálják meg. Ha ezen rendelkezés mögé nem tesznek forrást, akkor természetesen nem fog működni, illetve el fog torzulni. Azt gondolom, a legnagyobb segítséget a teljesítményvolumen-korlát eltörlése jelentené ezen a területen."

Az onkoradiológus hozzátette: "ha ez megtörténne, akkor sem lenne elegendő diagnosztikai berendezés, a CT- és különösen az MR-készülékek száma Magyarországon messze elmarad az irányelvektől és az európai uniós országok átlagától is. Óriási szakemberhiány is van, hiszen a vizsgálatot a technikai személyzet is le tudja folytatni, de a "megleletezéshez" orvos kell. A radiológusok nagyon jól tudják értékesíteni a tudásukat Nyugat-Európában, évek óta radiológushiány van Magyarországon."

Az InfoRádió által megkérdezett pulmonológus szerint az egészségügyi ellátórendszer ésszerű átszervezése nélkül nem lehet a rákgyanús betegeknek két héten belül diagnózist adni. Szondy Klára hozzátette: az orvosok és az asszisztensek már most is túlterheltek, a sürgős eseteknél pedig sokszor trükközni kell, hogy időben kapják meg a szükséges vizsgálatokat. "A mai betegútvonal és azon restrikciók mellett, amiket mindennap kapunk, egész biztos, hogy nem tartható. Hosszú várólisták, a betegútvonal nem tisztázott, a CT-időpontok annyira messze vannak - 3 hónap -. Arról már nem is beszélve, hogy a tüdőrák esetében az átlagos túlélés előrehaladott esetben 10-14 hónap, ha ebből hármat elveszünk, az hova vezet. Harminchárom éve vagyok a pályán, most érzem először, hogy nagy baj van" - jelezte Szondy Klára.

Kapcsolódó kifejezések: CT  MR  rákdiagnosztika  várólisták 
© Copyright 1993-2014 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!