Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Vendel és Irén napja van. Holnap Orsolya napja lesz.
A+ A A-

Nyírő-OPAI - Tényleg csak táblacsere történt?

OPAI„A Nyírő Gyula kórházon táblát cseréltek és kinevezték a lipótmezei pszichiátria utódjának” - ez a mondat szerepel egy cikkben. De tényleg csak ennyi történt? Az OPAI vagyis az új országos intézet mérleget készített majd két éves munkájáról, hogy sajtótájékoztatóján a média munkatársai - és közönségük - eldönthessék, érdemes-e egy hányaveti mondattal leminősíteni a 2013 óta zajló munkát.

Ugyanis 2013. június 3-án adta át Balogh Zoltán miniszter az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) alapító okiratát az intézmény főigazgatójának és ettől kezdve az OPAI hivatalosan is átvette a 2007-ben bezárt OPNI négy fő feladatát a pszichiátria és az addiktológia területén. Mi valósult meg az országos szintű betegellátásból, a magas színvonalú oktatási, kutatási, módszertani tevékenységből?

Új sürgősségi betegfelvételi rendszer

Sajtótájékoztatóján - melynek vendége Mészáros János egészségügyi kabinetfőnök volt - az intézet vezetése bemutatta a pszichiátriai sürgősségi esetek ellátásának új koncepcióját és az erre épülő új gyakorlatot. Ünnepélyesen átadták továbbá a Nyírő-OPAI új Központi Pszichiátriai Betegfelvételi Egységét.

Dr. Németh Attila főigazgató tájékoztatójából kiderült, hogy az intézet felvételi területe az egész országra kiterjed, előjegyzés alapján bárhonnan felvesznek beteget. Módszertani újításként pszichiátriai felvételes részleget alakítottak ki, ahova minden beteg érkezik, és ahol döntés születik a kórházi felvétel szükségességéről. Itt lehetőség van maximum huszonnégy órás megfigyelésre, ami alatt eldönthetővé válik, hogy a beteg ambulánsan elbocsátható, vagy másik osztályra kell irányítani, illetve további pszichiátriai osztályos kezelésre van szüksége. Ez szakmai és finanszírozási szempontból is kedvező, mivel az indokolatlan, vagy téves beutalásokat ez a rendszer képes kiszűrni, így az osztályok terhelése csökken, és működésük kiszámíthatóbbá válik. Ami a forrásokat illeti, kiderült, hogy az új orvosi szobákat, az új Betegfelvételi Részleget pályázati pénzekből újították fel, csakúgy, mint a kórtermek egy részét, az épület két szintjének légkondicionálásával együtt - ugyanis 130 millió Ft-ot nyertek el a Nyírő-OPAI fejlesztésére a KMOP keretből. Egyébként ebből az összegből hozták létre a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai Klinikáján mintaprojektként az ország első forenzikus részlegét is a bűnelkövetők elmeállapotának megfigyelésére, melynek működéséről Baran Brigitta egyetemi docens számolt be.

Átadták a Nyírő-OPAI új Központi Pszichiátriai Betegfelvételi Egységét

A betegnek terápiás szerződést kell kötnie...

Teljesen átalakult az addiktológia osztály és a drogambulancia, a személyzeti és a szakmai koncepciót tekintve egyaránt. A szenvedélybetegeket előjegyzés alapján veszik fel, majd terápiás szerződést kell kötniük, amelyben vállalják az együttműködést a terápiában. A játékszenvedély és az alkohol betegeket a Minnesota modell keretében kezelik. Növekedett a szakambulancia kapacitása, eddig nem létező profilok is létesültek, ilyen például a pszicho-onkológia és a szexuálmedicina.

A pszichiátria betegek kezelése egyre inkább az ambuláns ellátás felé tolódik el. Ezért nem több ágyra, hanem a fekvő- és járóbeteg ellátás egyre jobb együttműködésére, valamint az egészségügyi és a szociális ellátások összehangolására van szükség. Így szorosabbra fűzték a kapcsolatot a pszichiátriai gondozókkal és háziorvosokkal.

Az intézet üres orvosi állásait tehetséges fiatal orvosokkal töltötték fel, a nyugdíjba vonult osztályvezetők helyét pedig tudományos fokozattal rendelkező főorvosok vették át. Bár a pszichiáter hiányszakma országosan, az OPAI-ban minden állás betöltött.

Egyre szorosabb az együttműködés a szomatikus és a pszichiátriai osztályok között. A belgyógyászat, az intenzív osztály és a neurológia stabil hátteret biztosít a határterületi betegek ellátásában, és ez fordított irányban is működik a pszichoszomatikus betegek kezelése során.
Megindult a nemzetközi színvonalú kutatás

Az országban egyedüliként neuropszichológiai kutató labor jött létre a kényszerbetegség kutatására és kezelésére Kéri Szabolcs professzor vezetésével, aki integrálja az alap- és klinikai kutatásokat. Az Öngyilkosság prevenció és kutató laboratóriumot Rihmer Zoltán, Széchenyi-díjas professzor irányítja. Az évenként megjelent publikációk száma és színvonala nemzetközi mércével is jelentős. A kutatásban jelen vannak a fiatalok is, amit az is jelez, hogy 2015 januárjában Szegeden, a Magyar Pszichiátriai Társaság Vándorgyűlésén húsz előadást tartottak a Nyírő-OPAI munkatársai. A tudományos színvonal emelkedését tükrözi az is, hogy korábban a Nyíró Gyula kórházban csak kevés minősített diplomás volt, jelenleg a Nyírő-OPAI állományában 14 PhD, 4 MTA doktor, 4 egyetemi tanár, 1 Európa Tudományos Akadémia tag található.

Oktatás belföldön...

Míg korábban nem voltak szervezett továbbképzések, sem rendszeres tudományos ülések, most itt is élenjár az intézet. Rezidensei és diplomásai részére kéthetente tart betegbemutatásokat, esetmegbeszéléseket a menedzsment. Félévenként Országos Rezidens Továbbképzési Napot rendeznek, havonta egyszer pedig rendszeressé váltak a Nyírő-OPAI Multidiszciplináris tudományos ülések. 2014 őszén fél éven át Igazságügyi Pszichiátriai képzést tartottak az ELTE Büntető Eljárásjogi és Büntetés-végrehajtási Jogi Tanszéke részére. A továbbképzés részének tekinthető a tankönyvszerkesztés is. A Pszichiátria Magyar Kézikönyvének eddig 4 teljes és 3 rövidített kiadása jelent meg. Míg az eddigi kiadásokban szinte senki sem szerepelt a Nyírő Gyula Kórházból, addig a 2015 januárjában megjelent 5. kiadás 4 szerkesztője közül 3 az OPAI munkatársa, és a 111 szerző közül 23 teljesen, vagy részben az OPAI-ban dolgozó kolléga. Az eddigiekből is kiderül, hogy az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet a szűkös anyagi források ellenére egyértelműen fejlődik.

Az eddigi munkának már láthatóak az eredményei. Az öngyilkossági ráta ismét csökken - ez persze nemcsak az OPAI érdeme - vannak már külföldről hazatérő pszichiátereink is, nemzetközi színvonalú tudományos munka folyik, kialakultak új ellátási modellek. A fekvőbeteg struktúrában a szomatikus és a pszichiátriai osztályok párhuzamos fejlesztése zajlik, hiszen csak így biztosítható a betegek holisztikus ellátása.

Kapcsolódó kifejezések: Nyírő-OPAI  OPNI  addiktológia  pszichiátria 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!