Ma Ákos és Bátor napja van. Holnap Elemér napja lesz.
A+ A A-

Szavazzon az Év Praxisára! Kész a TOP20-as lista!

OALIAnnyiszor és annyian beszélnek a háziorvosok túlterheltségéről, a páciensekkel való foglalkozás elgépiesedéséről, hogy hajlamosak vagyunk elhinni: nem szeretik a hivatásukat, belefásultak a túlhajszoltságba, a növekvő papírmunkába. Nos, az ötödször elindított „Az év praxisa a Kárpát-medencében” pályázat éppen azt bizonyítja, hogy kivételek mindig vannak, és talán azt is, hogy – szerencsénkre – ők vannak többen.

Fél éven keresztül szebbnél szebb, olykor novellába illő embermesék kerültek fel portálunkra, megdobogtatva az olvasók és zsűri tagok szívét is. Arról, hogyan szelídíti meg a doktornő a kollégája által érzéstelenítés nélkül összevarrt buksijú gyereket, mekkora lelki támaszt jelent a másik doktornő a rákos édesanyának a gyógyulásban. Hogyan diagnosztizálja a harmadik villámgyorsan, életet mentve ezzel, az alkoholistának minősített férjet, hogy teszi autójába és hajt haza az árokparton rosszul lett fiúval anyjához a negyedik, hogyan menti meg az ötödik az öngyilkos tinit, viszi idős otthonba az elszegényedett, magára maradt bácsikát a hatodik, a hetedik pedig – igen, nem tévedés – pénzt csúsztat a nénike zsebébe, hogy ki tudja váltani gyógyszerét.

Igazi XXI. századi keserédes történetek, melyek olykor visszarepítenek bennünket a múltba, ahol nem lehet közlekedni, ahol, csupa hó, és jég és járhatatlan minden, de a jóságos doktor néni, vagy doktor bácsi hol autóval, hol biciklivel, hol gyalog, de elér a bajba jutotthoz.

Háziorvos kerestetik felhívásunkra 192 érvényes ajánlás érkezett itthonról és a határon túlról. A hálás páciensek mellett özönlöttek a polgármesterek, nyugdíjas klubok, idős otthonok, alapítványok, plébániák ajánlásai. Örülünk, hogy ilyen sokan tollat – klaviatúrát – ragadtak, hogy elismerjék háziorvosuk és a vele dolgozó nővér áldozatkész munkáját, emberségét, és azt az életformát, melynek fókuszában a másokért végzett szolgálat áll.

Jöttek az ajánlások nagyvárosokból, kistelepülésekről, Budapesttől, Bajóton és Tésen át Orgoványig, Tabig és Mezőhegyesig. A határon túlról érkezettek közül legtöbb az erdélyi történet, de találunk vajdaságit és ukrajnait is. Ha van idejük, böngésszék a történeteket, megéri. Némelyik orvos, orvosnő mintha csak a tündérek világából csöppent volna közénk. Történetüket olvasgatva érthetetlen, hogyan elég számukra a nap 24 órája, töméntelen munkájuk mellett, honnan jut idő családra, férjre, gyerekre.

Öné a döntés, szavazzon!

Kérjük Önöket, ne feledkezzenek meg azokról, akiknek történeteikkel elismerték a munkáját, hiszen már zajlik pályázatunk második fordulója! Március 10-én éjfélkor lezártuk az ajánlások beküldését. A szervezők összegezték az ajánlásokat, majd március 11-én továbbították őket a zsűri tagjainak. A beérkezett pályázatokat értékelő zsűri elnöke Dr. Balogh Sándor az OALI főigazgatója, tagjai: Becker Ágnes az MTVA szerkesztője, Berszán Lajos atya, gyimesfelsőloki plébános, Csuja Imre színművész, dr. Lenkefi Ida az Egis belkereskedelmi igazgatója, dr. Molnár Mária háziorvos, a tavalyi pályázat hazai nyertese, valamint Dr. Bedros J. Róbert, Dr. Farsang Csaba, Dr. Hajnal Ferenc, Dr. Kásler Miklós, Dr. Kiss Róbert professzorok.
Nem volt túl sok idejük – 3 napjuk maradt az értékelésre –, hiszen a zsűri által legjobbnak talált 10-10 praxis nevét az érdeklődők március 15-én már olvashatták portálunkon.

Elindult tehát a közönségszavazás, amelyen kizárólag a zsűri által értékelt és a TOP20 közé juttatott történetek vehetnek részt. A zsűri az előzetes értékelés során figyelembe vette az ajánlók számát, a történetek alapján az orvos diagnosztikai és terápiás tudását, a praxisban szereplő orvos és munkatársai harmóniáját, és a hálás betegek által felsorolt humánus, emberséges helyzeteket. A listán szereplő orvosok neveit nem a bíráló bizottság helyezése, hanem ábécé-rend szerint közöltük. Fontos szabály, hogy a közönségszavazás teljes ideje alatt mindkét hasábból 1-1 orvost választhatnak csupán, azaz 1 hazai és 1 határon túli praxisra adhatják voksukat.

A szavazás március 15-én kezdődött és március 30-án, éjfélkor ér véget. Alább a zsűri által kiválasztott 20 orvos. Közülük az kerül első helyre és nyeri meg ezzel a 2014-es „Az Év praxisa a Kárpát-medencében” pályázatot, aki az internetes közönségszavazás eredménye alapján a legmagasabb pontszámot éri el.

„Az Év praxisa a Kárpát-medencében” - TOP listások

Itthonról

Határon túlról

Dr. Gergelyfi Vilma Tés Dr. Fodor Aranka Csíkszentmihály
Dr. Honos Anasztázia Tab Dr. Márta Anna Négyfalu
Dr. Kádár Ferenc Budapest Dr. Molnár Annamária Zágon
Dr. Lencse László Dunaszentgyörgy Dr. Rácz Mária Magdolna Csíkszentgyörgy
Dr. Nagy Zsuzsanna Szenna Dr. Száva Katalin  Marosvásárhely
Dr. Szabó Péter Lóránt Bajót Dr. Székely Szentmiklósi Olga Szilágycseh
Dr. Szóró Magdolna Újszász Dr. Takács Erika Szentjobb
Dr. Takács Katalin Orgovány Dr. Tamás Mária Csíkszentmárton
Dr. Üveges Szilvia  Esztergom Dr. Vackó László Munkács
Dr. Varga Sándor  Mezőhegyes Dr. Vikárius Károly Csíkszépvíz

Szavazzon az Év Praxisára!

Kapcsolódó kifejezések: OALI  Év Praxisa 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!