Ma Ellák napja van. Holnap Lukrécia napja lesz.
A+ A A-

Innováció a mentőkben: transztelefonikus EKG

mentesiranyito-rendszerA gyakorlatban mutatták be kedden az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) közelmúltban bevezetett távdiagnosztikai rendszerét, amelynek segítségével a sürgős kardiológiai ellátásra szoruló betegeken tudnak hatékonyabban, gyorsabban segíteni.

Az innováció, a szakemberek és az ellátórendszer együttműködése sok ember életét mentheti meg – mondta el Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár ma a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban (Honvédkórház) rendezett bemutatóval egybekötött sajtótájékoztatón. Az eseményen az úgynevezett transztelefonikus EKG rendszert mutatták be a gyakorlatban. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a szóban forgó rendszer kiépítése bizonyította, hogy a beteg megfelelő helyre küldése jelentősen növelte a túlélést. Jelezte: az elmúlt években országosan ötről húszra növelték a sürgősségi kardiológiai centrumok számát, amellyel az akut szívinfarktus halálozása felére csökkent.

Az úgynevezett transztelefonikus EKG lényege, hogy a rendszer már a mentőautóból mobiltechnológiával küld EKG-jeleket a körzetben található szívcentrumba, ahol azonnal ki tudják értékelni az adatokat, dönteni tudnak a további teendőkről, és a diagnózis felállítása után a megfelelő ellátóhelyre tudják vinni a beteget.

Burány Béla, az OMSZ főigazgatója arról beszélt, hogy ez a rendszer jó a mentőszolgálatnak, hiszen a kardiológus konzulenst bevonva segíthet a helyszínen, a szívcentrumoknak azért, mert csak olyan betegek kerülnek hozzájuk, akik valóban sürgős katéteres ellátásra szorulnak.

Kiss Róbert, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a túlélés szempontjából nagy jelentősége van az infarktus észlelésétől az ellátásig eltelt időnek, a kiépített rendszerrel azonban ez az intervallum lerövidül, és a beteg am lehető legrövidebb időn belül a megfelelő ellátást kapja.

Győrfi Pál, a mentőszolgálat kommunikációs igazgatója elmondta, az országban futó minden mentőautót felszerelték a készülékkel, és az elmúlt időszakban 16 ezer jelküldést, értékelést végeztek.

(MTI / EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság)

Kapcsolódó kifejezések: OMSZ  mentők  transztelefonikus EKG  távdiagnosztika 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!