Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Natália napja van. Holnap Judit napja lesz.
A+ A A-

Ebola - Egészséges a Libériából hazatért két magyar

ebolaNem merült fel az Ebola-fertőzés gyanúja annál a két magyar állampolgárnál, aki Libériából jött haza korábban, egyiküket maláriával kezelték a nyugat-afrikai országban - közölte Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

Beszámolt arról, hogy a két magyar már kilenc napja itthon tartózkodik, tünetmentesek, jól vannak. Szabó Enikő hozzátette: sem esetükben, sem más okból nincs szükség járványügyi intézkedésekre.

A helyettes tisztifőorvos beszámolt arról, hogy egyikük még Libériában maláriával fertőződött meg, de ezt a betegségét azóta kikezelték, és már egészségesen érkezett Magyarországra. Kérdésre elmondta, valószínűleg azért kapta el a maláriát, mert nem szedte a megelőzésre szolgáló gyógyszereket.

A két magyart az őket foglalkoztató cég elővigyázatosságból rendelte haza, és sem a munkakörük, sem az ottani lakhatási körülményeik nem indokolták volna a hazahívásukat. "Olyan körülmények között dolgoztak és éltek, hogy nem is találkoztak ebolás beteggel vagy akár gyanús esettel" - mondta a helyettes tisztifőorvos.

Szabó Enikő kérdésre elmondta, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatása szerint mintegy nyolcvan magyar tartózkodik az Ebola-vírussal sújtott nyugat-afrikai országokban, ők azonban olyan helyen élnek és dolgoznak, hogy nem indokolt a hazahívásuk.

ebola

Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos (k) sajtótájékoztatót tart az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) IX. kerület Albert Flórián úti épületében
Balról Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának vezetője, jobbról Krisztalovics Katalin, az Országos Epidemiológiai Központ epidemiológiai főorvosa.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

A helyettes tisztifőorvos a sajtótájékoztatón a két magyarról nem közölt részleteket, sem azt, hogy melyik cégnél dolgoznak, sem azt, hogy hol laknak. Az MTI úgy tudja, hogy Fejér megyében laknak, egy háztartásban.

MTI

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: ebola 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!