Ma Áron napja van. Holnap Buda és Richárd napja lesz.
A+ A A-

Tervezett ellenőrzésen fedezték fel a fertőzést a szegedi klinikán

szocska szeged gyermekklinikaRendszeres járványügyi ellenőrzés során fedezték föl a klebsiella pneumoniae fertőzést a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) koraszülött-intenzív osztályán, ahol ezután minden szükséges intézkedést megtettek - közölte Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár kedden a helyszínen.

"A rendszer összes szereplője tankönyvszerűen, időben tette a dolgát" - mondta a politikus az egyetem és a klinikai központ vezetőivel folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón.

Egy koraszülött csecsemő vasárnap életét vesztette, rajta kívül négy, régóta az osztályon kezelt, több műtéten átesett fertőzött babát találtak, kettejüket már le lehetett venni a lélegeztető gépről, és a másik két gyerek állapotát is sikerült stabilizálni - tudatta az államtitkár.

Szócska Miklós hangsúlyozta, a kórokozó észlelése után a klinika azonnal a népegészségügyi hatósághoz fordult, felvételi zárlatot hirdettek, a betegeket máshova irányították, megkezdték a megfelelő járványügyi ellenőrzéseket és az osztály fertőtlenítését. Ha a záró fertőtlenítés után nem tudnak kimutatni kórokozókat, csütörtökön újrakezdheti a munkáját az osztály - tette hozzá.

Szabó Gábor, az SZTE rektora közölte, a hét második felében lesz meg az eredménye a járványügyi eljárás során vett minták vizsgálatának, utána lehet megállapítani, hogy véletlenszerű párhuzamos fertőzésekről van szó vagy összefüggés van az esetek között.

Tombácz Zsuzsanna Csongrád megyei tiszti főorvos korábban az MTI-nek elmondta, hogy a vasárnap elhunyt kis súlyú koraszülött halálát feltehetően nem a fertőzés okozta.

A lezárt osztályon korábban kezelt csecsemőket a klinikán belül, elkülönítve helyezték el, az ellátásra szoruló újszülötteket pedig a társintézményekbe viszik - közölte a tiszti főorvos.

A szakember elmondta, a klebsiella pneumoniae tüdőgyulladást okoz, megjelenése kórházi körülmények között nem ritka. Felnőtteknél is meg szokott jelenni, de ott nem okoz nagyobb problémát, míg a kis súlyú koraszülöttek szervezetét rendkívül megterhelheti.

MTI / Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!