Ma Ákos és Bátor napja van. Holnap Elemér napja lesz.
A+ A A-

Jelentés készült a Szent János kórházról

Janos KorhazLezárult az a vizsgálat, amelyet Szócska Miklós egészségügyi államtitkár az Index cikkei után indított a Szent János Kórházban. A jelentésről hétfőn számolt be a hírportál. A kórház az MTI érdeklődésére közölte: még nem kapták meg a jelentést, annak megérkezését követően elemzik és értékelik azt.

Az Index korábban arról írt, hogy a traumatológiai osztály nehezen megközelíthető helyen van, a kórház udvarán a betegeknek nehéz eligazodni, a saját lábukon érkező sérülteket pedig senki nem fogadja, miközben a személyzet néha minősíthetetlen hangon beszél a betegekkel. Nyulasi Tibor, a kórház orvos-igazgatója a portálnak adott korábbi interjújában azt mondta: komolyan veszik a kritikákat, és igyekeznek javítani az állapotokon.

A "János kórház-ügy" kivizsgálását az államtitkárság felkérésére az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) végezte. A közel harmincoldalas vizsgálati jelentés megerősítette az Index információit és egy kisebb összegű bírság kiszabása mellett néhány javaslatot is tett a János kórháznak - olvasható a hírportálon.

Az ODBK szerint a kórháznak meg kellene szerveznie a betegek irányítását és mozgatását, ha kell, a kórház udvarán a kórház autóinak kellene elszállítania az érkező betegeket a megfelelő osztályra. Javítani kellene a központi betegirányítást egy elektronikus betegtájékoztató rendszer kiépítésével. Javaslatuk szerint az udvaron több eligazító és éjszakai is látható táblára volna szükség, minden kórházi épületnél pontosan ki kellene írni, hogy ott milyen osztályok működnek és azt is, hogy a rendeléseken melyik orvos rendel, ráadásul minden orvosnak névtáblát kellene viselnie a köpenyén.

A vizsgálatot végző központ javaslatot tett továbbá a portaszolgálat kommunikációjának javítására, a pozitív és betegbarát kommunikáció kialakítására. Az OBDK ehhez képzést indít és pályázatot is kiír, amely az összes kórház személyzetét kreatív és olcsó ötletekkel segíti a betegtájékoztatásban. A javaslatok között szerepel az is, hogy a kórház pályázzon energetikai és műszaki felújításokra.

Az Index felmérése szerint a kórház a budai terület egyetlen sürgősségi központja, évente 50 ezer fekvőbeteget lát el. A jelentés megerősíti, hogy a kórház elhelyezkedése és elrendezése eleve megnehezíti a betegek helyzetét. A kórháznak csak a főbejárata van nyitva éjjel-nappal, így aki este érkezik, annak a legtávolabbi pavilonépületig több mint 1 kilométert kell gyalogolnia. A kórház pavilonrendszere és a lejtős kialakítás a betegek és a sérültek számára nehezen tolerálható helyzetet teremtenek - áll a jelentésben.

A jelentés szerint a traumatológián a sérültek várakozására szolgáló helyiség szűk, az építészeti adottságok kevéssé segítik elő a betegek biztonságos figyelemmel kísérését és a méltóság megőrzését. Az épületek megértek a felújításra, hosszabb távon pedig a funkcióátrendezés jelentene megoldást.

Az elavult kórház azonban egyelőre aligha tud kitörni nehéz helyzetéből, hiszen tartozásállománya bruttó 1,2 milliárd forint, amelyből a nem lejárt tartozás 591 millió forint - olvasható az Index cikkében.

A Szent János Kórház azt közölte hétfőn az MTI megkeresésére, hogy az intézmény még nem kapta meg a jelentést, annak megérkezését követően elemzi és értékeli azt. A jelentés tartalmának ismerete mindenképpen szükséges a felelős és hiteles nyilatkozattételhez - állapította meg a kórház.

MTI

Kapcsolódó kifejezések: Szent János kórház  traumatológia 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!