Ma Fülöp és Evelin napja van. Holnap Hella napja lesz.
A+ A A-

Uzsoki-ügy - A kórház üdvözli az ügyészség döntését

uzsoki3Az Uzsoki Utcai Kórház vezetősége és minden dolgozója üdvözli, hogy a Fővárosi Főügyészség megszüntette a nyomozást az egészségügyi intézményben állítólag morfintúladagolás miatt meghalt betegek ügyében - közölte a kórház főigazgatója kedden az MTI-vel.

Ficzere Andrea közleményében azt írta: "a kórház korábbi és jelenlegi vezetősége mindvégig meg volt győződve arról, hogy az ügy valótlan és hiteltelen feltételezéseken alapul". A főigazgató hangsúlyozta, hogy az Uzsoki Utcai Kórház Magyarország egyik legjobban felszerelt, belföldön és külföldön is népszerű egészségügyi intézménye, "ahol felkészült, komoly referenciával rendelkező szakemberek dolgoznak, akik kizárólag elismerést érdemelnek a mindennapi áldozatos munkájukért". A kórház dolgozóit ért "igaztalan vádak és jogtalan meghurcoltatás" ellenére az intézmény vezetősége az ügyészség döntésével lezártnak tekinti az ügyet - tette hozzá.

A Magyar Hírlap 2011 novemberében írt arról, hogy információik szerint a fővárosi kórházban morfintúladagolásban 2005 és 2007 között meghalt betegek ügyében vizsgálódik a rendőrség. A lapban megjelentek szerint végstádiumban lévő daganatos betegeknek a fájdalomcsillapításhoz szükséges morfiumadag négyszeresét-ötszörösét adták be, ennek következtében az érintettek néhány napon belül meghaltak. A Budapesti Rendőr-főkapitányság életvédelmi osztálya az ügyben ismeretlen tettes ellen emberölés gyanúja miatt indított nyomozást. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője múlt szerdán az MTI-vel azt közölte: az ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette az Uzsoki kórházban történt rendkívüli halálesetek ügyében folytatott nyomozást, annak adatai alapján ugyanis nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény.

Az Uzsoki Utcai Kórház korábban, első közleményében meggyőződését fejezte ki, hogy "a valótlan és hiteltelen feltételezéseken és sértett személyek rágalmain nyugvó tudatos intézményellenes szándék a megindított hatósági eljárás során tisztázódni fog". Később azt írták: a nyomozás alapját képező, a Lege Artis Medicinae című orvosi szaklapban megjelent cikk szakmai szempontból megalapozatlan, mivel a szigorú elszámolás alá tartozó gyógyszer kiadott mennyisége mindvégig ellenőrzött és nyomon követhető. "A cikk szerzőjének a hamis vád következményeivel is számolnia kell" - közölte a kórház.

Réthelyi Miklós akkori nemzetierőforrás-miniszter szakértőkből álló ad hoc bizottságot állított fel. A testület megállapításait 2012 januárjában a miniszter úgy összegezte: a végső stádiumban lévő betegek fájdalomcsillapítása, illetve a kábítószerek alkalmazása jogi szempontból rendezettnek tekinthető, ugyanakkor a szabályok érvényesítése sokszor nehézségekbe ütközik.

MTI

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!