Ma Edina napja van. Holnap Ákos és Bátor napja lesz.
A+ A A-

Beteg szívek megmentői

Sziv127aA kardiológiai intézet nyílt napján szóba került az ellátórendszer és az egyéni felelősség kérdése egyaránt.

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet és a Kor Kontroll Társaság nyílt napján Dr. Kakuszi István a Főpolgármesteri Hivatal képviseletében elmondta, hogy meglepetéssel olvasta rendezvény beharangozóját. Azt, hogy a kardiovaszkuláris halálozás az elmúlt 10–15 évben jelentősen csökkent Magyarországon, azaz feleannyi beteg hal meg ma infarktusban, mint tíz évvel ezelőtt! „Ebben az óriási eredményben – folytatta – benne van a szakma, a technológia, valamint azok a civil szerveződések, akik a lakosságot tájékoztatják.” Majd köszöntőjét azzal zárta, hogy a főváros népegészségügyi szakértői a jövőben olyan akciókat terveznek, melynek céljai szorosan összefüggenek a mai rendezvény törekvéseivel.

Az első panel a prevencióról szólt, vagyis arról, hogyan, milyen életmódváltással kerülhetik el a résztvevők a kardiológiai beavatkozásokat. Dr. Ofner Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója hangsúlyozta, hogy mennyire fontos az egyén felelőssége betegségeinek kialakulásában.  
– A fórum résztvevői elvihetik a fontos információkat arról, hogy mit kell tudni a szívbetegségről. Például azt, hogy a telített zsírsav és a szív betegségei között szoros az összefüggés. Ezt a középkorú férfiak teszteléséből lehet tudni. Kevés olyan betegség van, ami ennyire demonstrálja a társadalom állapotát. A koszorúér megbetegedést olyan dolgok siettetik, mint a helytelen táplálkozás, a stresszes életvitel és a mozgáshiány. A kardiológiai megbetegedések összehasonlításában nemcsak Európában kullogunk hátul a listán, de a Visegrádi Négyek közül is a 4. helyet értük csak el. –

sziv ofner

Az ellátórendszer felelős vagy az egyén?

Majd megkérdezte, hogy mire tippelnek a résztvevők, a betegségek alakulásában vajon hány százalékban felelős az egészségügyi ellátórendszer? Mint kiderült igen alacsony százalékban, hiszen 80 százalék a társadalmi hatások, az életmód, és a genetika összesen, tehát az egészségügy mindössze 20 százalékban. „Nincs olyan adótörvény, aminek ne lenne mérhető hatása az egészségügyre. A szűrést, a megelőzést a háziorvosi rendszerben látom megvalósulni, tehát a háziorvosok helyzetének megerősítése  lenne a legfontosabb.”

Dr. Barna István, a Magyar Hipertónia Társaság és a Háziorvosi Szakmai Kollégium elnökségi tagja arra kérte a jelenlévőket, hogy ne várjanak csodát! Inkább törekedjenek az optimális testsúlyra, a cigaretta mellőzésére, és személyre szabottan aktivizálják magukat fizikailag. Egy kilogramm testsúly leadása esetén már csökkenthető a kiszabott gyógyszer mennyisége. Nem kell fogyókúrázni – téves elképzelés – helyette át kell alakítani a táplálkozásunkat, és ha ezzel havonta leadunk 1 kilót, egy évben az már 12 kiló! Az alkoholról nem kell teljesen lemondani, hiszen a mértékkel fogyasztók megbetegedési mutatói köztudottan jobbak, mint az absztinenseké. A hangsúly a mértéken van! Napi 1-2 deci bor – a nőknek mindig kevesebb, mint a férfiaknak a lebontás különbözősége miatt – megengedhető.

Jó példát hozott fel Dr. Kancz Sándor kardiológus főorvos, amikor elmesélte Finnország történetét.

A követendő finn példa

– Finnországban a munkaképes korú férfiak tragikus szívhalálozása az 1970-es években, már-már az ország gazdasági fejlődését is hátráltatta. A lakosság körében nagyon magas volt a dohányzók száma, a koleszterinszint és a vérnyomás is. A halálozási mutatók javítása érdekében az Észak-Karéliai modell néven elhíresült projekt fő célkitűzésévé vált, hogy minél több dohányos kezéből, szájából vegyék ki a cigarettát, vigyék le a koleszterinszintet az átlagos 7–8 mmol/l szintről az 5 közelébe, és csökkentsék optimálisra a vérnyomást. Ehhez viszont alapos életmód- és táplálkozásbeli változtatásra volt szükség. Olyan rendelkezéseket hoztak, annyi pénzt áldoztak rá, annyira aktivizálták a médiát, hogy 20 év alatt behozták a hátrányukat, ma igen előkelő helyen állnak a megelőzés terén. –

Arra a kérdésre, hogy a szívbeteg számára folyamatosan szedett gyógyszerek mennyire károsítják a májat, így válaszolt:
– Vannak, akik ódzkodnak a gyógyszerektől és csak a természetes módokat fogadják el. Gondolták volna, hogy az Aszpirin fő hatóanyaga a szalicil, a fűzfa kérgéből való? És csökkenti a magas vérnyomást, a cukorszintet? A gyógyszerek szedését akkor sem szabad abbahagyni, ha nincs már panasz.

Nyílt Nap - képgaléria

Beteg szívek megmentői - nyílt nap

Dr. Szatmári András professzor az intézet szakmai igazgatója szerint a prevenciót már gyerekkorban érdemes elkezdeni. „A mi intézetünkben az egészségügyi ellátórendszeren belül egyedülálló módon gyerekek és öregek is együtt vannak. De mi várható felnőtt korban attól a kiskorútól, aki egész nap tömi magába chipset kólát iszik és ül a számítógép előtt?
– Ha megvan a baj – vette át a szót Dr. Sitkei Éva kardiológus főorvos – akkor megijed a beteg, megijednek a családtagok. Én meg kihasználom az ijedtséget, és ekkor szoktam elmondani nekik, hogy a beteg életmódján sürgősen változtatni kell.

Egy újabb kérdés arra vonatkozott, hogy lehet-e vérnyomáscsökkentőt fokhagyma tablettával helyettesíteni? Dr. Barna István közölte, hogy „743 féle vérnyomáscsökkentő van ma Magyarországon forgalomban. Ezeket megvizsgálták, pontosan ismerjük a hatásmechanizmusukat. Azt viszont nem tudjuk, hogy a fokhagyma kapszula milyen koncentrációban, és mennyi ideig hat. Én nem bíznám a fokhagymára a vérnyomáscsökkentést!”

A cikk a reklám után folytatódik

Mire jó a szívkatéter?

Dr. Szatmári András mesélt a híres önkísérletezőről Forsmannról. Ő teremtette meg a szívkatéterezés alapjait, ő volt az, aki saját magát katéterezte, méghozzá úgy, hogy 1928-ban vékony katétert vezetett a könyökhajlati vénájába és röntgen-ernyő alatt tükörből ellenőrizve érte el a szívét. Önkísérletéért Nobel díjat kapott. 10–20 esztendővel ezelőtt még senki nem gondolta, hogy ekkora fejlődés következhet be a szívkatéterezésben. Katéterrel gyógyítanak infarktust, ritmuszavart és váltanak ki komoly szívműtéteket.

Nagy sikerre volt Dr. Kardos Atilla főorvosnak, aki magával hozott egy szívkatétert, a résztvevők nagy örömére. Mindenki tapogatta, forgatta, és némi rémülettel figyelte a végét, ami egy gombnyomásra kígyó módjára tekeredik jobbra-balra Szemléletes videó bemutatót rögtönzött Dr. Szőnyi Tibor főorvos, többek között a katéteres úton elhelyezhető billentyűről, a percutan aorta billentyű beültetésről, aminek segítségével, főleg idős betegeknél, rizikós szívműtét nélkül lehet a meszes aortabillentyű cseréjét megvalósítani. Persze nem sokat, mert az OEP egyelőre nem fizeti meg a beavatkozás 4–5 milliós költségeit.

20 éves a szívátültetés Magyarországon!

A harmadik blokk témája a Magyarországon húsz esztendős szív-transzplantáció. Az orvosok mellett ott ült a mosolygós Szőcs Júlia Luca, aki már átesett már ezen a műtéten.
– Hat éve volt a szív-átültetésem, melyre azért került sor, mert egy vírusfertőzés következményeként szívbeteg lettem. Most 30 éves vagyok és ugyanúgy élek, ahogy a műtét előtt. Az operáció után az volt a legfontosabb, hogy ne alakuljon ki a kilökődés. És hál, istennek van már olyan gyógyszer, ami ezt megakadályozza, ezt életem végéig szednem kell. Pszichésen nehéz feldolgozni, hogy valaki másnak a szíve dobog bennem, és az emberben sokszor az is felmerül, ami persze nem igaz, hogy az illető értem halt meg! A tulajdonságaimat nem változtatta meg az új szív, ez csak a filmekben látható.

Mihály Sándor az Országos Vérellátó Szolgálat koordinátora elmondta, hogy bár csatlakoztunk az Eurotransplanthoz, még nem vagyunk teljes jogú tagok. A csatlakozás előtt fél évet kellett várni a donorra, ma ez már lerövidült 3 hónapra. Természetes, hogy egy 130 milliós közösségből, hamarabb találnak megfelelő donort, mint egy tízmilliósból.

Dr. Ofner Péter hangsúlyozta, hogy a szívátültetés sokkal több, mint egy sebészeti bravúr, mint egy műtőben zajló operáció, hallatlanul összehangolt munkát igényel, elképesztő szervezés zajlik mögötte. A kivételtől számított meghatározott ideig lehet a szívet újraindítani, sokszor már csak azt is embert próbáló elintézni, hogy több száz kilométerről időben megérkezzen a Haller utcába az donorszív. Az egyik kérdező a szívbetegséget megelőző jelekre volt kíváncsi. Dr. Zupán Kristóf nem késett a válasszal: „Vannak jelek, melyekre figyelni kell, ilyen például a fáradtság, a gyengeség, a kifulladás és a vizenyők megjelenése.”

Végezetül egy szívmelengető hír: folynak már a kutatások a szív-fiatalítás megvalósítása terén is...

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!