Ma Eleonóra és Zelmira napja van. Holnap Gerzson napja lesz.
A+ A A-

Életet mentett a védőnői méhnyakszűrési program

hpvA védőnői méhnyakszűrési program három éve alatt több mint 15 ezer szűrővizsgálatot végeztek el, több mint ezer nem negatív lelet találtak – olvasható az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében.

Csütörtökön a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Karának védőnői módszertani és népegészségtani tanszékén, Nyíregyházán tudományos konferenciát rendeztek, ahol a méhnyakszűrés fontosságáról, illetve a védőnői szűrőprogram tapasztalatairól tartottak előadásokat a szakemberek. Az ÁNTSZ közleménye felidézte Kovács Attila helyettes országos tiszti főorvos szavait: „a védőnői feladatkör hungarikum”.


Döbrössy Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szűrési koordinációs osztályának szakértője előadásában azt mondta – írta az ÁNTSZ –, hogy a magyar népesség daganatos halálozási mutatói „mérhetetlenül súlyosak”, a magyarországi méhnyakrák-halálozás csaknem duplája az európai átlagnak. Évente csaknem 400 nő hal meg ebben a betegségben. A megelőzésben akkor tudnak hatékonyan fellépni, ha a szűrés könnyen kivitelezhető, olcsó, pontos, társadalmilag elfogadott, hatásos, s ebben van fontos feladata a szűrésre felkészített védőnőknek – tette hozzá Döbrössy Lajos.

A cikk a reklám után folytatódik

Fehér Erika a 2008-ban indított védőnői méhnyakszűrő programot mutatta be. Három év alatt országszerte mintegy 101 ezer meghívót küldtek ki, a címzettek 45–55 százalékát személyesen is felkeresték, mert a tapasztalatok szerint a meghívólevél nem elegendő a szűrésen való részvételhez. Mint kiemelte: olyanok is megjelennek a szűrésen, akik több mint tíz éve nem voltak nőorvosnál, szűrésen – áll a közleményben.


A programokban 15.425 szűrést végeztek el, több ezer nem negatív lelet született: 72 esetben merült fel daganatgyanú, 983 esetben gyulladás volt a diagnózis. A konferencián a számadatok mellett egy konkrét esetet is ismertettek. Egy 56 éves Heves megyei asszonynak – aki több évtizede nem járt nőgyógyásznál – a nem negatív leletét kivizsgálás és gyógyítás követte, s ez az életét mentette meg – írta az ÁNTSZ közleményében.


MTI

Címkék:
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!