Ma napja van. Holnap Albin napja lesz.
A+ A A-

Nálunk nincs ok aggodalomra a szalmonella megbetegedések miatt

Bár az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) több országot – köztük Magyarországot is – érintő szalmonella okozta megbetegedésekről adott tájékoztatást honlapján, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerint nincs ok aggodalomra.

SalmonellaNIAID masolat

Az ÁNTSZ az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: Magyarországon a szalmonella összes típusa által okozott megbetegedések számában kedvező a kép: 2011-hez képest az 1–28. hét tekintetében több mint ötszázzal kevesebb megbetegedést regisztráltak. Csupán az úgynevezett Salmonella Stanley baktérium esetében növekedett meg az esetszám. Januártól júniusig összesen 63 betegnél mutatták ki ezt a baktériumot.


„Aggodalomra azonban nincs ok” – hangsúlyozta az ÁNTSZ. Ugyanis, mint írták, az egyes megbetegedések a megyék több mint felét érintették, de sehol nem halmozódtak, egymástól elkülönülve fordultak elő. Mivel ez a törzs Magyarországon elsősorban a kisgyermekeket fertőzte meg, a hányás, hasmenés és az antibiotikum-kezelés miatt kórházi ellátásra is szükség volt.

A cikk a reklám után folytatódik

Jelenleg a járványügyi szakemberek keresik az egymástól elszigetelten történt esetek közös jellemzőit. „Járvány nincs” – szögezte le az ÁNTSZ, ugyanakkor fokozottan felhívták a figyelmet a személyes higiénére, amely „nemcsak ezen kórokozó esetében, de általánosan is követendő szabály egészségünk védelme érdekében”.


MTI

Kapcsolódó kifejezések: Salmonella Stanley  szalmonella járvány 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!