Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Erzsébet napja van. Holnap Jolán napja lesz.
A+ A A-

135 strand vízminősége megfelelő

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) idei mérése szerint 135 strand vízminősége megfelelő, a szabadvízi fürdőhelyekről található adatok az OKI honlapján találhatók – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat a Facebook-oldalán pénteken.

OP 69222 strand

A 2012-es mérési eredmények alapján készült térkép a http://oki.antsz.hu internetes oldalon, a Fürdővíz menüpontra kattintva érhető el. A térképen szereplő fürdőhelyeken a mérési eredmények kivétel nélkül a "megfelelő" kategóriába tartoznak.

Az ÁNTSZ kiemelte ugyanakkor, hogy a térképen szereplő információ nem azonos a fürdővizek uniós irányelvek alapján készülő minősítésével. Ez utóbbit négy év bakteriológiai vizsgálati eredményei alapján állították össze. Ehhez pedig nemcsak egy-egy mintát, illetve vizsgálati eredményt, hanem a vízminőség változásait is figyelembe vették.

A cikk a reklám után folytatódik

Az OKI május végén közzétett összesítése szerint a legtöbb szabadvízi strand a legjobb, kiváló minősítést kapta, és több szabad strand a jó kategóriába került. A korábbi évek adataihoz hasonlóan a legtöbb kiváló minőségű fürdővíz balatoni, míg a legrosszabb minősítést most is elsősorban folyóvizek kapták. A Tiszán például jelenleg kifogásoltnak számít Gergelyiurgonya, Jánd, Mindszent és Tivadar szabad strandja, valamint a Kettős-Körös Szanazugnál, a dobozi és a gyulai oldalon egyaránt.

Az ÁNTSZ hangsúlyozta: „a nem kijelölt fürdőhelyeken való fürdőzés nem javasolt, mivel ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés higiénés feltételei nincsenek meg”. A közegészségügyi veszélyeken túl sok esetben a balesetveszély miatt tiltott a fürdés különösen bányatavakban, illetve folyóvizekben, ahol a vízmélység hirtelen változása, illetve a sodrás okozhat gondot.


MTI

Kapcsolódó kifejezések: strandszezon  vízminőség 
© Copyright 1993-2014 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!