Ma Zsuzsanna napja van. Holnap Aladár és Álmos napja lesz.
A+ A A-

Csendeskabinok Budapest utcáin

csendeskabin1Csendeskabinokkal találkozhatnak a következő hetekben Budapest terein és bevásárlóközpontjaiban az arra járók, akik akár a napi csendes perceiket is eltölthetik a fülkékben. A rendhagyó kezdeményezéssel – amelynek formabontó voltát tovább emeli, hogy a csendeskabinokat neves képzőművészek festették-dekorálták – a saját magunk keltette zajra, illetve a környezeti zajhatásokra szeretnénk felhívni a figyelmet.

Voltál ma már csendben? Ülj a kabinba!

A világon több száz millió ember él úgy, hogy nem vagy csak nagyon gyengén hallja a körülötte zajló életet. Az elmúlt tíz évben Amerikában 30 százalékkal emelkedett a halláskárosodott tinédzserek száma, és ebben nagy szerepük van az mp3-lejátszóknak. Európában – szakemberek szerint – 2025-re minden 4. ember lehet érintett, vagyis a lakosság negyedénél várható olyan fokú halláskárosodás, amelyen csak valamilyen eszközzel lehet segíteni.

Magyarországon jelenleg a lakosság legalább 10 százaléka küzd hallásproblémákkal, de vannak, akik ezt a számot 15 százalékra is becsülik, hiszen sokan nem is fordulnak orvoshoz. Zömében az idős korosztály tagjai, ám az elmúlt évek adataiból jól nyomon követhető, hogy az érintettek körében egyre több a fiatal – elsősorban a túlzott hangerővel hallgatott zene miatt. Ugyanakkor 80 decibel feletti tartós hanghatás esetén például a munkahelyeken is zajvédelemről kellene gondoskodni, az esetek jelentős részében azonban ez elmarad. A legpesszimistább előrejelzések szerint 50 éves korára a mai fiatalok egyharmadának válhat szükségessé hallókészülék viselése. Pedig mindez részben megelőzhető.

A cikk a reklám után folytatódik

A Voltál ma már csendben? kezdeményezés célja, hogy minden nap töltsünk pár percet csendben: keressünk a szokásosnál csendesebb helyet, és mi magunk is vegyünk vissza a hangerőből. Ezeket betartva már tettünk valamit annak érdekében, hogy kevesebb zaj érjen el a fülünkig, és kevesebb zajt okozzunk mi is másoknak, a környezetünknek.  A zajmentes hely megtalálásához nyújtanak pillanatnyi segítséget a különböző helyszíneken felállított csendeskabinok, amelyeket pár percre mindenki szabadon kipróbálhat.

csendeskabin2

Egy résztvevő kipróbál egy hallásmérő kabint a Voltál ma már csendben? program kampánynyitó rendezvényén a Millenáris parkban.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Hallásvilága.hu Nonprofit Kft. 10 csendeskabint helyez ki budapesti helyszínekre, hogy minél több embernek legyen lehetősége három héten keresztül a napi pár perces csendidejét megtartani. A kabinokat május végén – egy nagyszabású ingyenes zárórendezvény során – hátrányos helyzetű térségek egészségügyi intézményeinek ajánljuk fel. A csendeskabinokat képzőművészek tették izgalmassá és látványossá.

Kapcsolódó kifejezések: csendeskabin  halláskárosodás  zajszennyezés 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!