Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Sámuel és Hajna napja van. Holnap Menyhért és Mirjam napja lesz.
A+ A A-

„Steril ház” segíti a rákos gyermekek gyógyulását

steril szobaA csontvelő-átültetésen átesett gyermekek gyógyulását szolgálja az a „steril ház” – egy kétszobás panellakás –, amelyet a felajánlott adók egy százalékából és vállalkozók segítségével alakítottak ki Nyíregyházán.

A Törzs utcai lakás legfontosabb célja, hogy fertőzésmentes, ellenőrzött környezetet biztosítson a kórházi transzplantáción átesett gyerekek számára – mondta Varga Áronné, a kezdeményezést elindító Alapítvány a Rákos Gyermekekért szervezet elnöke az átadás kapcsán tartott szerdai nyíregyházi sajtótájékoztatón.

Az alapítvány a felajánlott adók egy százalékából és adományok segítségével összegyűjtött pénzből, mintegy 8,3 millió forintból vásárolta meg a megyei kórház közelében fekvő örökösföldi lakást, amelyet – a beteg gyerekek igényeihez mérten – teljesen átalakítottak: a levegő fertőtlenítéséről és szűréséről baktericid lámpa gondoskodik, a helyiségekben pedig speciális vegyszerekkel védekeznek a kórokozók ellen.

A Zsóka-laknak elnevezett lakásba, ahol csak a gyermek és édesanyja tartózkodhat, kizárólag egyszer használatos védelmi eszközökkel szabad belépni a látogatóknak – húzta alá Varga Áronné.


Puskás Zsuzsanna gyermekorvos a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Magyarországon évente 150–200 új gyermekkori daganatos betegséget regisztrálnak, ezek egy része leukémia (a fehérvérsejtek rákos szaporulata), illetve limfóma (a nyirokrendszer rosszindulatú daganata) és a test különböző szerveiben kialakuló tumor.

A leukémia egyik legeredményesebb gyógymódja a csontvelő-átültetés, amely két, a páciens számára hosszadalmas és fájdalmas kezelésből áll: a kemoterápia során először a beteg sejteket távolítják a páciens testéből, majd a levett egészséges csontvelőt intravénás úton juttatják vissza a szervezetbe. A kockázat itt lép fel, mivel a kemoterápia miatt nagyon legyengül a beteg immunrendszere, a beültetett csontvelősejteknek pedig időre van szükségük ahhoz, hogy újra kialakítsák a szervezet védekezőképességét – magyarázta a szakember.

A cikk a reklám után folytatódik

A fertőzésveszély miatt a kórházakban általában szigorúan ellenőrzött, úgynevezett steril bokszokban tartják a beavatkozáson átesett gyermekeket, a tapasztalat azonban az, hogy a hazabocsátás után is fontos biztosítani a megfelelő higiénés körülményeket a gyerekek számára, akiket fokozatosan kell visszaszoktatni a külvilághoz. Megfelelő körülmények esetén megnőnek az ilyen betegségekben szenvedő gyermekek túlélési esélyei.


Puskás Zsuzsanna az MTI kérdésére felfedte, hogy a leukémia esetében kifejezetten jó, 50–70 százalékos az esély a gyógyulásra, a központi idegrendszeri daganatoknál pedig valamivel kisebbek ezek az arányszámok.


Varga Áronné a tájékoztatón kiemelte, hogy a családok sokszor nem tudják vállalni az ezzel járó költségeket, az alapítvány pedig éppen a gyógyuláshoz megfelelő hely biztosításával tud segíteni. A Zsóka-laknak jelenleg nincsen lakója; a beteg gyerekek a gyógyulási időszak idejére térítésmentesen vehetik igénybe majd a teljesen felszerelt lakás szolgáltatásait.


Az alapítvány által indított kezdeményezést több vállalkozó és egy helyi kereskedelmi rádió is felkarolta. Szakács Tibor, a Retro Rádió tulajdonos-ügyvezetőjének közlése szerint a rádió és partnerei elsősorban a lakás berendezésével tudtak segíteni.
 Fontos szempont volt, hogy a gyerekek otthonosan érezzék magukat, és ne szenvedjenek hiányt semmiben, így tudjanak internetezni, zenét hallgatni, tévét és filmet nézni - érvelt a rádiós. A „steril ház” működtetésének több milliós költéségét egyébként az idén felajánlott adók egy százalékából és pályázati úton szerzett pénzekből finanszírozná az alapítvány.


Nézd meg videón!

MTI / Kép: szon.hu

Címkék:
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!