Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Szilvia napja van. Holnap Aliz napja lesz.
A+ A A-

Debreceni Egyetem: a pitvarfibrilláció kezelését oktatják

DEOEC MDT 4A Debreceni Egyetem élen jár a nemzetközi kardiológiai továbbképzésben.

A pitvarfibrilláció a leggyakoribb szívritmuszavar, mely Európa szerte közel ötmillió, míg Magyarországon több százezer beteget érint. A betegség nemzetközi szempontból is jelentős újdonságot jelentő katéteres eljárással történő két kezelési módját a DE OEC Kardiológiai Intézetében kezdték el nemzetközi szinten is az elsők között alkalmazni Dr. Csanádi Zoltán vezetésével. A felhalmozott szakértelemnek köszönhetően mostantól az eljárások külföldi és hazai szakorvosoknak történő oktatása a kelet-európai régióban elsőként válik lehetővé hivatalosan szervezett keretek között, köszönhetően annak, hogy az Egyetem Elektrofiziológiai Laboratóriuma Nemzetközi Akadémiai Képző Központ minősítést kap a kezelési eljárásokat kifejlesztő Medtronictól.

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának Kardiológiai Intézete nemzetközi szinten is az első olyan központok között van, ahol a pitvarfibrilláció kezelésére a korábban használt katéteres műtéti eljárásokhoz képest újdonságot jelentő rádiófrekvenciás (égetéses) katéterablációval, illetve katéteres úton megvalósuló fagyasztással (cryoabláció) történő kezelési módjai közül mindkettőt alkalmazzák. A pitvarfibrillációt az okozza, hogy a szív megfelelő ritmusát szabályozó elektromos ingerültevezetésben zavarok keletkeznek. Az abláció segítségével ezeket a zavarokat úgy szüntetik meg, hogy fagyasztással vagy rádiófrekvenciás árammal megszüntetik a kóros ingerületkeltő gócokat illetve egyes esetekben elszigetelik a hibás elektromos működésű szöveteket.

A Medtronic által kifejlesztett rádiófrekvcenciás, illetve fagyasztásos technikák előnye a korábbi eljárásokhoz képest abban rejlik, hogy az új módszerekhez nem szükséges költséges navigációs berendezés és így sokkal egyszerűbben, gyorsabban és precízebben végezhetők el a beavatkozások. Az új eljárások minden előnyük mellett még olcsóbbak és a beteg számára is kisebb megterhelést jelentenek. Az országban már több helyen végeznek ilyen eljárásokat, azonban koncentráltan egy intézményben Debrecenben történik a legtöbb ilyen beavatkozás. A Nemzetközi Akadémiai Képző Központot vezető Dr. Csanádi Zoltán a hővel történő szívritmuszavar kezelések hazai úttörője, aki nemzetközi szinten is az elsők között kezdett hozzá az eljárás elsajátításához kanadai tanulmányútja során.

„A katéteres abláció az elmúlt 20 év alatt a szívritmuszavarok jelentős részében a leghatékonyabb terápiává fejlődött, a műtéti siker aránya sok esetben meghaladja a 90%-ot. A pitvarfibrilláció esetében, ami a klinikailag jelentős ritmuszavarok közül a leggyakoribb, ma még ennél szerényebbek az eredmények, de így is lényegesen jobbak, mint ami a gyógyszeres kezeléstől várható. A DE OEC Kardiológiai Intézetének Szívelektrofiziológiai Laboratóriumában kollégáimmal együtt évente mintegy 400 katétarablációt végzünk, ezen belül évről-évre növekszik a pitvarfibrilláció miatt végzett beavatkozások száma, ami az elmúlt évben már meghaladta a százat. A fagyasztó ballonos katétert több mint 3, a speciális kiképzésű rádiófrekvenciás katétert több mint 2 éve használjuk. Mindkettő fontos technikai fejlődést jelent: a beavatkozások egyszerűbbé váltak, rövidebb idő alatt elsajátíthatóak, a műtétek ideje is lerövidült, a sugárterhelés csökkent. Az, hogy külföldről érkeznek hozzánk kollégák nem újdonság, hiszen az Európai Szívritmus Társaság akkreditált oktató centrumaként valamint a szívelektrofiziológia területén működő gyártó cégek szervezésében eddig is rendszeres látogatóink voltak, ez mostantól még inkább így lesz. A világ legnagyobb orvos-technológiai vállalatának oktatóközpontja lenni, ráadásul a közép-kelet-európai térségben elsőként, fontos és jól eső elismerése a munkánknak. A presztízs szempontokon túl, mindez tovább erősítheti kapcsolatunkat az aritmológusok, szívelektrofiziológusok nemzetközi közösségével, lehetőséget ad a közös gondolkodásra, tudományos együttműködésre, és eközben nem csak tanítunk, de magunk is folyamatosan tanulunk” – mondta Dr. Csanádi Zoltán, egyetemi docens, a DE OEC Kardiológiai Intézet Aritmológiai Osztály és Szívelektrofiziológiai Laboratórium vezetője.

A cikk a reklám után folytatódik

Ezeket a módszereket jelenleg a szakorvosok a világon kizárólag a Medtronic által működtetett továbbképző központokban sajátíthatják el, melyekből összesen 8 db működik Európában. A Debreceni Egyetemen megnyíló Nemzetközi Akadémiai Képző Központ szintén a Medtronic-kal történő együttműködés keretében valósul meg. „A Medtronic, mint a világ egyik legnagyobb független orvos-technológiai vállalata, világszerte a legjobb szakorvosokkal működik együtt annak érdekében, hogy az általunk kifejlesztett technológia a megfelelő szakértelemmel párosuljon. Ennek köszönhetően adekvát rálátásunk van arra, hogy mely központok rendelkeznek kiemelkedő szaktudással, ezért külön öröm számunkra, hogy a Debreceni Egyetemen folyó munka olyan magas színvonalú, hogy itt tudjuk megnyitni a kelet-közép-európai régió első Akadémiai Képző Központját. A centrumban évente 4-5 tréning megszervezését tervezzük, melyeken egyenként 2-5 szakorvos tud majd részt venni a világ bármely részéről. Előzetesen várakozásaink szerint a résztvevők mintegy 90%-a külföldről, míg körülbelül 10%-a Magyarországról fog érkezni. Ez jelentős nemzetközi szakmai elismerés a Debreceni Egyetem Kardiológiai Intézete számára, hiszen számos országból érkeznek majd kardiológusok a Nemzetközi Akadémiai Képző Központba, akik ezekkel a módszerekkel kívánják hazatérésük után gyógyítani szívritmuszavarban szenvedő betegeiket. ” – fogalmazott Tamás Viktor, a Medtronic magyarországi vezetője.

„A DE OEC a betegek érdekében mindig nyitott a legújabb gyógyítási eljárások bevezetésére. Az országban elsőként hoztuk létre a Gamma Sugársebészeti Központot, a Debreceni PET program keretében a Nukleáris Medicina Intézetet. A sugárterápia biztonságosabbá tételére Magyarországon egyedüliként alkalmazunk Brilliance Big Bore CT szimulátort. Számos nemzetközi referencia centrum és oktatóközpont működik itt. Örömmel tölt el, hogy az I. Nemzeti Fejlesztési Terv legnagyobb egészségügyi beruházása, az Auguszta program keretében létrejött Kardiovaszkuláris és Onkológiai Regionális Egészségcentrumban nemcsak a legmagasabb szintű egészségügyi ellátással, hanem a legmodernebb eljárások alkalmazásával is szolgálhatjuk az egészségügyi szakemberek képzését a betegek jobb ellátása érdekében” – tette hozzá Prof. Dr. Paragh György centrumelnök, DE OEC.

A Nemzetközi Akadémiai Képző Központban az első hivatalos tréning időpontok 2012. februártól indulnak.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: DEO EC  pitvarfibrilláció  szívritmuszavar 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!