Ma Ivett és Frida napja van. Holnap Gizella napja lesz.
A+ A A-

Nem hajlandóak beoltatni gyermeküket

varicella 40567900Másodfokon is beperli az államot az az ópusztaszeri család, amely nem hajlandó beoltatni 16 hónapos kislányát – értesült az MTI Hírcentrum.

Másodfokon is beperli az államot egy ópusztaszeri család

Mint a Duna TV hétfő esti Híradójában elhangzott, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) többször is kötelezte a családot a gyermek beoltatására, de ők mindig fellebbeztek ez ellen. A szülők azt mondják: az egészséges életmód hívei, félnek a mellékhatásoktól, ezért nem adatják be a kötelező oltásokat.

A család beperelte a magyar államot is, a bíróság ezt első fokon elutasította. Ezért az apa hétfőn beadta a fellebbezését másodfokon.


A Híradó szerint a szülők precedenst akarnak. Azt szeretnék, ha a gyereket nem érné hátrányos megkülönböztetés azért, mert nem kapja meg a kötelező vakcinákat. A gyermek édesapja, Magyar Emil Roland a Híradóban azt mondta: „a népegészségügyi szakhatóság véleményünk szerint inkompetens módon avatkozik bele az oktatásügybe is, azáltal, hogy a nyomására az intézmények megvonják a közösségbe járás jogát az olyanoktól, akik nincsenek oltva”.


A cikk a reklám után folytatódik

Tombácz Zsuzsanna megyei tiszti főorvos, az eset kapcsán úgy nyilatkozott: „ha sok ilyen család lenne, elérnénk egy olyan szintet, hogy a sok-sok gyerek, akit nem oltottak be, azok egy egész járványt indukálnának”. Mint például Ausztriában, ahol kanyarójárványok vannak – tette hozzá.

A Híradóban megjegyezték: Magyarországon kiskorú veszélyeztetésének számít az, ha a szülő nem adatja be a kötelező védőoltásokat a gyerekének. A törvény szerint az oltást elutasító szülőket akár letöltendő szabadságvesztésre is ítélhetik – hangzott el az adásban.


MTI

Kapcsolódó kifejezések: kanyaró járvány  kötelező védőoltások 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!