Ma Tünde napja van. Holnap Kármen és Anita napja lesz.
A+ A A-

Réthelyi Miklóshoz fordultak a szenvedélybetegeket ellátó szervezetek

alternativa copyLevélben fordultak a szenvedélybetegeket és a pszichiátriai betegeket ellátó közösségi szolgálatok Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterhez azt kérve tőle: tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a 2011-es szinten biztosítva legyen a feladataik ellátásához szükséges forrás – tájékoztatták a szervezetek kedden az MTI-t.

A miniszternek hét szervezet – a Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége, a Magyar Addiktológiai Társaság, a Magyar Pszichiátriai Társaság, a Magyar Drogterápiás Intézetek Szövetsége, az Ártalomcsökkentők Országos Szakmai Egyesülete, az Országos Közösségi Ellátások Egyesülete és az Ébredések Alapítvány – hétfőn küldte el nyílt levelét.


Az MTI-hez kedden eljuttatott nyílt levelükben azt írták: aggodalommal tölti el őket, hogy a 2012-es költségvetésre vonatkozó törvényjavaslatban a „támogató szolgáltatások, közösségi ellátások, jelzőrendszeres és házi segítségnyújtás, utcai szociális munka és krízisközpont finanszírozása” címszó alatt 4 milliárd 448 millió forint keretösszeg szerepel, ami – mutattak rá – mindössze 61 százaléka a 2011-ben ezen a területen rendelkezésre álló forrásoknak.
 Ez azért különösen aggasztó, mert a 2011. évi források is csak válságmenedzselésre voltak elegendőek, ugyanakkor a 2012. évi tervezetben szereplő összeg a korábbiakhoz képest szélesebb szolgáltatáspaletta finanszírozását célozza – olvasható.


A cikk a reklám után folytatódik

Közölték, szenvedélybetegek és pszichiátriai betegek közösségi ellátása keretében 2011-ben 9400 ellátásra szoruló kliensről 154 szolgáltatás gondoskodott, éves szinten átlagosan fejenként 183 ezer forint felhasználásával. Ez azt jelenti, hogy változatlan egy főre jutó finanszírozás mellett a tervezetben szereplő összeg esetén 3666 kliens ellátatlan maradhat 2012-ben.
 Különösen igaz ez az állítás annak ismeretében, hogy az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárását a gondozóhálózat fejlesztése nem követte, az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet felállítása késlekedik, így a pszichiátriai és szenvedélybetegek ellátása a pszichiátriai gondozók mellett döntően a közösségi ellátás keretein belül, a civil ellátók domináns szerepvállalásával valósul meg – olvasható a levélben.

Mint írták, „a számokból kiolvasható kedvezőtlen tendenciákat tovább súlyosbítja”, hogy a kábítószer-fogyasztás megelőzésével kapcsolatos feladatok finanszírozására mindössze 300 millió forintot irányoz elő a költségvetési tervezet, ami szintén „drámai csökkenést jelent” a 2011. évivel való összehasonlításban.

A szervezetek kérik Réthelyi Miklóst, hogy „az ellátás és az ellátórendszer fenntartása érdekében kövessen el mindent, hogy legalább a 2011-es szinten biztosítható legyen a feladatellátáshoz szükséges forrás”.


MTI

Címkék:
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!