Ma Angéla és Petronella napja van. Holnap Tünde napja lesz.
A+ A A-

A hajléktalanok halála tragikus figyelmeztetés a fővárosnak

76483 fagyosAz LMP szerint két budapesti hajléktalan vasárnapi halála tragikus figyelmeztetés a fővárosnak, és a történtek azt jelzik, hogy Tarlós István főpolgármester (Fidesz-KDNP) és Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester (Fidesz-KDNP) rossz megoldást választott a probléma kezelésére.

Somfai Ágnes fővárosi ellenzéki képviselő, nemrég lemondott hajléktalanügyi biztos vasárnapi, az MTI-nek küldött közleményében elfogadhatatlannak nevezte, hogy emberek fagynak meg Budapest utcáin vagy fűtetlen lakásokban.


Az LMP képviselője azt követően adott ki nyilatkozatot, hogy a VI. kerületi Hunyadi téren két 60 év körüli hajléktalan férfi holttestére találtak; halálukat az első vizsgálat szerint kihűlés okozta.
 Somfai Ágnes szerint a hasonló tragédiák elkerülése érdekében kiemelt figyelmet kell szentelni a hajléktalanok téli ellátásának, és biztosítani kell, hogy senki ne fagyjon meg az utcán, mert nincs férőhely a szállásokon.


Álláspontja szerint a tél közeledtével minden szereplőnek – így a kormányzatnak, a fővárosnak, a kerületeknek és civileknek – azzal kellene foglalkoznia, hogy az ellátást összehangolják, és elegendő férőhelyet biztosítsanak az utcán élő fedél nélküli embereknek. Mint írta, ezzel szemben az elmúlt évben a kormányzat „rendészeti offenzívát” indított a hajléktalanok ellen, a fővárosban elbizonytalanították a hajléktalanellátás intézményeit, és finanszírozásuk kétségessé vált.

A cikk a reklám után folytatódik

Emlékeztetett arra is, hogy korábban a hideg időszakra a főváros minden évben úgynevezett „téli operatív programot” fogadott el, amely összehangolta a hajléktalanellátásban dolgozó fővárosi és civil szervezetek tevékenységét. Ennek a programnak még nyoma sincs, holott már rég el kellett volna fogadni – fűzte hozzá.

Somfai Ágnes jelezte: a hajléktalanellátás már most teljes kihasználtsággal működik, és ezen egyáltalán nem javít a fővárosi és józsefvárosi „hajléktalanüldözés”. Véleménye szerint a "kudarcba fulladt" népszavazás után Józsefváros „sok tízmillió forintot irányzott elő az embertelen intézkedések foganatosítására és a hajléktalanok más kerületekbe üldözésére”.


Somfai Ágnes szerint a két ember halála tragikus jelzés arra, hogy a hajléktalanok üldözése, „szem elől való eltakarítása” túl azon, hogy az emberi méltóságot sérti, nem a megfelelő megoldás a problémára. Ezeknek az embereknek az a legfőbb „bűnük”, hogy szegények, és nincs hol lakniuk – írta közleményében a képviselő.


MTI

Kapcsolódó kifejezések: hajléktalanok  kihűlés 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!