Ma Berta és Bettina napja van. Holnap Ibolya napja lesz.
A+ A A-

Nem csak az emberekre „veszélyes” a H1N1?

Nem csak az emberekre „veszélyes” a H1N1?Az emberi gyógyászatban alkalmazott vakcinák, melyek az emberek védelmét szolgálják, veszélyeztetett cápafajok májából kivont anyagokat tartalmaznak. Több millió adag H1N1 elleni védőoltás tartalmaz olyan, szkvalén elnevezésű összetevőt, melyet cápák májából vonnak ki - figyelmeztet a WWF.

A zöld szervezet álláspontja szerint a járványos betegségek megelőzésére az oltóanyagok nélkülözhetetlen eszközök, nem mindegy azonban, hogy ezek előállításával fajokat sodrunk-e végveszélybe.

Ezt az adalékanyagot egyébként gyakran használják a szépségápolásban is, leginkább bőrgyógyászati termékekben, ahol hatásfokozóként a test immunreakcióit erősíti. Bár a szkvaléntartalmú vakcinákat az USA területén még nem engedélyezték, máshol, mint például Európában és Kanadában, már piacra dobták őket. Pedig az olívaolaj, a búzacsíraolaj és a rizskorpaolaj szintén természetes szkvalénforrás, bár kisebb mennyiségben tartalmazza azt. Mostanában mégis elsősorban a kereskedelmi halászat során kifogott, leginkább mélytengeri cápafajokból vonják ki az anyagot.

A 300 és 1500 méter közötti mélységben található mélytengeri cápák, melyekben szkvalén található, leginkább a fenékhalászat során vagy célzott prédaként, vagy pedig mellékfogásként kerülnek a hálóba. A célzott halászat zsákmányaként szolgáló mélytengeri cápafajok rendkívül alacsony szaporodási rátával rendelkeznek, és legtöbbjük védett is. Ennek ellenére, és mivel egyre nagyobb haszonnal jár a halászatuk, egyre több mélytengeri cápát fognak ki. A már így is a kihalás veszélyének kitett cápák rendkívül lassan nőnek és csak nagyon ritkán szaporodnak. Egy nőstény tüskéscápa például 12-15 éves korában válik csak ivaréretté. Egy nőstény pedig mindössze egyetlen utódot hoz a világra, két évnyi vemhesség után. Ez azt jelenti, hogy egyetlen nőstény cápa kifogása is hatalmas befolyással bír az egész populációra nézve.

A cikk a reklám után folytatódik

 

440 millió adagnyi megrendeléséhez minimum 9700 fontnyi (4400 kilogrammnyi) cápaolajra van szükség

Az egyik gyógyszeripari óriáscég, mely H1N1 elleni vakcinákat készít, októberben bejelentette, hogy egy 440 millió adagról szóló megrendelést kapott hatásfokozót (ún. adjuvánst) tartalmazó oltóanyagok gyártására. A hatásfokozó az ő vakcináikban - melyeket eddig már 26 országban használnak - cápamájból kivont szkvalént tartalmaz, ahogyan azt a vállalat szóvivője is megerősítette. A cég a piacon fellelhető cápamájból kivont szklavénkészlet 10%-át felvásárolja.

O'Malley, a Cápavédelmi Hálózat munkatársa becslései szerint ehhez a 440 millió adagnyi megrendeléséhez minimum 9700 fontnyi (4400 kilogrammnyi) cápaolajra van szükség - hisz egy adagban 10.69 milligramm szkvalén található. Ez a becslés azt feltételezi, hogy nincs selejt, és amint kinyerik a szkvalént a cápából, azt nem hígítják fel.

Magyar Gábor a WWF Magyarország irodájának igazgatója szerint a járványos betegségek megelőzésére az oltóanyagok nélkülözhetetlen eszközök, nem mindegy azonban, hogy ezek előállításával fajokat sodrunk-e végveszélybe.

 Néhány kozmetikai cég már nem használ többé cápa eredetű szkvalént, vagy épp az alternatívákra történő átállást tervezi az állatvédő csoportok folyamatos nyomásának következtében. Ám a gyógyszercég szóvivője szerint a hatásfokozót tartalmazó oltóanyagok gyártásában a cápamáj eredetű szkvalént még nem lehet lecserélni semmilyen alternatívára. Állításuk szerint jelenleg is tesztelik a nem állati eredetű szkvalénforrásokat, mint például az olívaolajat, de még nem találtak megfelelő minőségű alapanyagot.

[Czefernek Léna - Budai Hírap/OrientPress Hírügynökség / kép: Oceanlab, University of Aberdeen]

Kapcsolódó kifejezések: H1N1 védőoltás  WWF  cápa  mélytengeri cápa  szkvalén 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!