Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Lajos és Patrícia napja van. Holnap Izsó napja lesz.
A+ A A-

Megoldódott a tömeges arzénmérgezés rejtélye

Megoldódott a tömeges arzénmérgezés rejtélyeA kutatók felfedezték a történelem talán legsúlyosabb tömeges mérgezésének forrását. A tudósok közel három évtizeden át próbálták kideríteni, pontosan hogyan kerül arzén a több millió bangladesi vidéki ember ivóvizébe.

Megoldódott a titokzatos bangladesi tömeges arzénmérgezés rejtélye

A most megjelent tanulmány szerint a tettes a sok ezer mesterséges tavacska, amelyek a talajt hivatottak megvédeni az árvizektől.

A becslések szerint körülbelül kétmillió bangladesi szenved arzénmérgezést, és az egészségügyi szakemberek úgy vélik, a mérgező, fémes elem számos halálesetet okozott és fog okozni a jövőben. Az arzénmérgezés tünetei heves hasi fájdalom és hányás, hasmenés, konvulzió és görcsök. Nagyobb adagban azonnal halált okoz, kis adagok folyamatos bevitele pedig számos rákos megbetegedés kialakulásához vezethet.

Régóta tudják, hogy az arzén a több millió, alacsony színvonalú „csőkútból” származó vízben fordul elő, melyek az ország minden részén megtalálhatók. A helyzet iróniája az, hogy ezeket a kutakat gyakran nemzetközi segélyszervezetek segítségével éppen azért ásták, hogy megóvják a falvakat a szennyezett és betegségeket terjesztő felszíni víztől. Tragikus módon több millióan továbbra is tudatosan mérgezik magukat, mivel nem áll rendelkezésükre más vízforrás.

A korábbi kutatásoknak már sikerült a halálos kirakós néhány darabját megfejteni. Kiderült, hogy a legmagasabb arzénkoncentrációjú víz körülbelül 50 éves, és a szerves szén, ami miatt a méreg kiszivárog az üledékből, hamar leszűrődik a felszínről. A szennyezett víz és a szerves szén forrását azonban nem ismerték, egészen addig, amíg a bostoni MIT kutatói Charles Harvey vezetésével meg nem oldották a rejtélyt.

A kutatók a bangladesi Munshiganj tartományban dolgozva elemezték a felszíni és a földalatti víz áramlási mintáit egy 15,5 négyzetmérföldes területen. Természetes nyomkövetőket és 3 dimenziós számítógépes modellt használtak a rizsföldek és mesterséges tavak vizének követéséhez, és mindkét környezetben tesztelték a szerves szén kapacitását az arzén felszabadítására a talajból és az üledékből.

„Kiderítettük, hogy a magas arzénkoncentrációjú víz a mesterséges tavakból származik, az alacsonyabb arzéntartalmú víz pedig a rizsföldekről származik” – nyilatkozta Rebecca Neumann, a Harvard egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.

A kémiai elemzés kimutatta, hogy a mérget felszabadító szerves vegyület először a tavak fenekén ül le, majd lassan beszivárog a talajba

A Nature Geoscience folyóiratban közzétett eredmények „azt mutatják, hogy a problémát azzal lehet megoldani, hogy a tavak befolyási területe alá érő ivóvízkutakat kell fúrni, vagy a rizsföldek alá sekély kutakat kell kialakítani” – írta beszámolójában Neumann. A kutatócsoport azt tervezi, hogy a különböző térségekben megpróbálkozik ilyen kutak fúrásával, hogy ellenőrizzék, valóban javítja-e a falusiak egészségi állapotát.

Scott Fendorf, a Stanford Egyetem professzora, aki Kambodzsában a Mekong folyó mentén vizsgálja a talaj és az üledék arzéntartalmát, úgy véli, a tanulmány valóságos áttörést jelent. „Azt bizonyítja, hogy az emberi módosítások befolyásolják a talajvíz arzéntartalmát. A tavak negatív hatást gyakorolnak az arzén felszabadulására.”

Copyright AFP [2009] / Translation Medipress

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: arzénmérgezés  bangladesh 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!