Ma Edina napja van. Holnap Ákos és Bátor napja lesz.
A+ A A-

Működik a „NASA-szívpumpa”: a szív helyettesítésére használható

„NASA-szívpumpa”: a szív helyettesítésére használhatóAz amerikai űrügynökség, a NASA fejlesztette ki azt a szív helyettesítésére használható, szivattyú-szerű szerkezetet, amelynek segítségével tavaly már megmentették egy nő életét az orvosok. A háromgyermekes anyánál 5 hónappal a szülést követően végzetes szívelégtelenség alakult ki, a szívpumpának köszönhetően azonban életben maradt.

Kiválóan működik a NASA által kifejlesztett „szívpumpa”

A gép úgy működik, mint egy szivattyú: a testbe több apró motort helyeznek be, amelyek egy időre képesek átvenni a szív szerepét, és pumpálják a testben a vért. Ez idő alatt az orvosok meg tudják operálni a szervet, és a páciensnek nagyobb az esélye a túlélésre – írja a BBC.

Tavaly júliusban élesben is kipróbálhatták a gépet a tudósok: egy 27 éves nőnél ugyanis végzetes szívelégtelenség alakult ki, és a műtét során többször is a klinikai halál állapotába került. Annak ellenére azonban, hogy eközben minden létfontosságú szerve is leállt, az orvosa nem mondott le róla.

A cikk a reklám után folytatódik

Végül a NASA által kifejlesztett pumpa beültetése mellett döntött: ehhez fel kellett nyitni a nő mellkasát, és a műtét során kézzel masszírozták a páciens szívét. Amikor pedig a gép működni kezdett, a szakemberek nekiláttak a probléma orvoslásának. Elmondták: a beteg életét nagy valószínűséggel annak is köszönheti, hogy a szíve egy kis időre „megpihenhetett”.

Forrás: OrientPress Hírügynökség / Kép: bbc.co.uk

Kapcsolódó kifejezések: NASA  szívpumpa 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!