Ma Ivett és Frida napja van. Holnap Gizella napja lesz.
A+ A A-

Hol terjed leggyorsabban az influenza?

Hol terjed leggyorsabban az influenza?A kutatók vezeték nélküli érzékelőkkel szerelték fel egy amerikai középiskola minden diákját és tanárát annak érdekében, hogy szemléltessék, mennyire gyorsan terjedhet az influenza az ilyen intézményekben. Kiderült, hogy minden tanulónak és oktatónak naponta háromnegyed millió lehetősége van arra, hogy megfertőződjön a kórral.

Egy tanítási nap folyamán a tanárok és a diákok 762.868 alkalommal kerülnek egymáshoz annyira közel, hogy betegségeket adjanak át egymásnak. Az influenza, a szamárköhögés és a hétköznapi megfázás is a levegőben található apró részecskékkel terjed, amelyek tartalmazzák a betegséget okozó vírusokat – írja a Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ha egy fertőzött ember köhög vagy tüsszent, ezek a kártékony cseppek akár 10 méteres körzetben is szétszóródhatnak. Ahhoz azonban, hogy az influenza megfertőzzön, igazán közel kell kerülni a másik emberhez – ez pedig az iskolai padokban, a buszokon vagy a repülőkön szinte elkerülhetetlen.

A cikk a reklám után folytatódik

Ha megkérdezünk egy embert arról, hogy hány másik emberrel került közeli kapcsolatba egy adott napon, a bemondott szám nagyon alacsony lesz. Ez azért van, mert a legtöbb szoros interakcióra fel sem figyelünk – nem tudjuk, ki ült mellettünk a buszon, ki ütközött belénk az utcán, és ki mögött álltunk a boltban a sorban. Márpedig ilyen alkalmakkor is könnyen terjedhet az influenza. A legnagyobb veszélyben azonban a középiskolások vannak, hiszen ők egész nap összezárva ülnek egy apró teremben – mondta Marcel Salathe.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: influenza 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!