Ma Aladár és Álmos napja van. Holnap Eleonóra és Zelmira napja lesz.
A+ A A-

Őrült volt vagy zseniális tudós? Walter Jackson Freeman, a lobotómia „szerelmese”

dr-walter-freeman-lobotomistWalter Jackson Freeman II. (1895.11.14. – 1972.05.31.) amerikai orvos volt, aki a lobotómiára specializálódott. Többezer ilyen beavatkozást hajtott végre az USA 23 államában.

Neurológus lévén kezdetben sebészek segítségét vette igénybe, például James W. Watts-ét, akivel együtt Amerikában elsőként végeztek prefrontális lobotómiát.

„Gyors és kevésbé invazív operációt” megvalósítandó, Freeman átvette Amarro Flamberti transzorbitális lobotómia-eljárását és továbbfejlesztette azt. 

Először jégvágóval érte el a frontális lebenyt, áttörve a szemüreg vékony csontrétegét

A későbbiekben Freeman mindezt az operációs szobákon kívül is kivitelezte, sebész nélkül. Első, önálló műtétjéhez saját konyhai jégvágóját használta, azután pedig speciálisan a feladatra tervezett eszközt alkalmazott, a leukotómot. Mivel azonban ez utóbbi szerszám nem bizonyult kellően erősnek (és előfordult, hogy áttörte a beteg koponyáját), új, erősebb eszközzel állt elő.

Freeman nemzeti népszerűsítő kampányt indított, egy úgynevezett lobotomobillal járva az országot. 

A transzorbitális lobotómia módszere Freeman szerint kiválóan alkalmas volt arra, hogy a betegeken végrehajtva azok mielőbb visszatérhessenek a privát életbe – szemben a zsúfolt egészségügyi intézmények hatékonyságot nélkülöző tevékenységével.

Természetesen voltak heves ellenzői Freeman tevékenységének. Közéjük tartozott például Ole Enersen, aki Freeman munkáját a nemtörődömséggel határos őrültségnek nevezte.

A cikk a reklám után folytatódik

Hódító lobotómia...

Freeman betegei között volt többek között Rosemary Kennedy, akin 23 évesen hajtottak végre lobotómiát. Szintén a páciensek között volt Howard Dully, aki „Az én lobotómiám” címmel könyvet írt. Ebben elmeséli Freeman-nal kapcsolatos tapasztalatait és beszámol hosszú gyógyulásáról, miután 12 évesen lobotómián esett át.

A lobotómia elképesztő népszerűségre tett szert: több mint 50.000 emberen végezték el, egyedül Freeman mintegy 3000 beavatkozást hajtott végre lobotomobiljában. 

A lobotómiát az idők során mind többen támadták. Az 50-es évek közepén aztán megjelent a Thorazine, és a lobotómiának leáldozott. Freeman orvosi engedélyét is visszavonták, mivel a Cherokee Mental Institute egy betege a műtét során életét vesztette: az orvos fotózás közben véletlenül meglökte a lobotómiához használt szerszámot (az orbitoclastot) és ezzel halálos sérülést idézett elő.

Freeman utolsó éveit áldozatai látogatásával töltötte, azzal a céllal, hogy bebizonyítsa: munkája azok javára vált. 1972-ben rákos megbetegedés következtében hunyt el.

Mi is a lobotómia?

A lobotómia az agy elülső részének, a homloklebenynek az effektív megsemmisítését jelenti. Az eljárás személyiségváltozással, vagy szellemi leépüléssel jár. Régebben skizofrénia, krónikus depresszió illetve szorongások kezelésére használták.

Először, 1890-ben Dr. Gottlieb Bruckhardt egy svájci elmegyógyintézetben hajtott végre részleges lobotómiát pácienseken. Lyukat fúrt a koponyájukba, majd eltávolította agyuk egy részét. Az egyik beteg meghalt, a másikat holtan találták 10 nappal azután, hogy kiengedték a kórházból.

1936-ban António Egas Moniz szintén lyukat fúrt páciensei fejébe, és alkohol befecskendezésével pusztította el az agysejteket. Mindezért 1949-ben Nobel-díjat kapott!

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: Walter Jackson Freeman  lobotómia 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!