Ma Angéla és Petronella napja van. Holnap Tünde napja lesz.
A+ A A-

Újabb kutatás: cáfolják Tutanhamon halálának okát

Újabb kutatás: cáfolják Tutanhamon halálának okátSarlósejtes anémiában (vérszegénységben) hunyt el Tutanhamon – állítják német tudósok, elvetve annak a februárban közzétett egyiptomi kutatásnak az eredményeit, amely a maláriát jelölte meg az ifjú fáraó halálának okaként.

A sarlósejtes vérszegénység

A sarlósejtes vérszegénység genetikai rendellenesség, amelynek hátterében a humán 11. kromoszóma rövid karjában történő pontmutáció áll. A tünetek kora gyermekkortól jelentkezhetnek, a serdülőkort elérve a lép gyakran már olyan mértékben károsodik, hogy működésképtelenné válik. Tutanhamon Kr. e. 1333 és 1324 között uralkodott a Nílus-menti birodalomban. Mindössze 19 évesen hunyt el, korai halála rengeteg találgatásra adott okot, sokan a gyilkosságot sem zárták ki.

A sarlósejtes vérszegénység során károsodik a vörösvértestekben (erythrocytákban) az oxigén szállításáért felelős hemoglobinmolekula. Rendellenes az ilyen sejtek membránja is, a vértestek sarlóalakúak, sérülékenyek, kiszűrődnek a lépben, és élettartamuk jelentősen lerövidül. Emellett a sarlóalakú vörösvérsejtek hajlamosak összetapadni az erekben, elzárva a vékonyka kapillárisokat. Ez nagyon erős ízületi-, csont-, hasi és mellkasi fájdalmakat idézhet elő, továbbá jellemzőek a különféle szervekben kialakuló infarktusok. Az e betegségben szenvedők fogékonyabbak a tüdőgyulladásra és más megbetegedésekre is, amelyek gátolhatják a vörösvértestképzést, súlyosbítva ezáltal a vérszegénységet.

A cikk a reklám után folytatódik

Vajon kiderül valaha, hogy pontosan miben halt meg az ifjú fáraó?

Tutanhamon, aki Kr. e. 1333 és 1324 között uralkodott a Nílus-menti birodalomban, igen fiatalon, mindössze 19 évesen hunyt el. Korai halála rengeteg találgatásra adott okot, sokan a gyilkosság lehetőségét sem zárták ki. Az egyiptomi kutatók, akik DNS-teszteket végeztek, és komputeres tomográfiai vizsgálatnak (CT) is alávetették Tutanhamon múmiáját, elutasították a gyilkosság elméletét: arra a következtetésre jutottak, hogy az egyiptomi uralkodó maláriában hunyt el, miután elesett, és súlyosan megsérült.

Ám a német kutatók, akik elsősorban a fáraó lábdeformitásait vizsgálták, úgy vélik, hogy az elváltozásokat a sarlósejtes vérszegénység okozhatta. "Megkérdőjelezzük az egyiptomi genetikai vizsgálat megbízhatóságát, és ennélfogva a kutatás végső konklúzióit is" – hangsúlyozzák a Bernhard Nocht Intézet tudósai.

A hamburgi kutatók további DNS-vizsgálatokat szorgalmaznak, hogy végre kiderüljön Tutanhamon halálának pontos oka.

A trópusi betegségekkel foglalkozó hamburgi Bernhard Nocht Intézet kutatói a Journal of the American Medical Association (JAMA) legfrissebb számában tették közzé eredményeiket.

(MTI) / Kép: sxc.hu

Kapcsolódó kifejezések: Tutanhamon  anémia  fáraó  malária  sarlósejtes vérszegénység 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!