Ma Hella napja van. Holnap Emil és Csanád napja lesz.
A+ A A-

A jövőben tű helyett tapasszal adagolhatják az oltásokat?

A jövőben tű helyett tapasszal adagolhatják az oltásokat?Jó hír azoknak, akik rettegnek a tűtől: egy új technikának köszönhetően hamarosan bátrabban igényelhetnek bármilyen oltást.

Tudósok egy csoportja ugyanis kifejlesztette a vakcinák fájdalommentes beadásának legújabb módját – a hatóanyag egy tapasz segítségével, a bőrön keresztül szívódik fel. Az orvosok abban reménykednek, hogy így többen oltatják majd be magukat a gyorsan terjedő, veszélyes betegségek ellen.

A remény a tűfóbiások számára április 1-jén csillant fel – ekkor jelent meg ugyanis a német Angewandte Chemie című folyóirat, amelyben a kutatók a forradalmi módszert publikálták. Eszerint a tapasz egy speciális molekula segítségével juttatja be a hatóanyagot a bőrön keresztül.

A cikk a reklám után folytatódik

Egyes vakcinákat már orálisan is lehet alkalmazni, a legtöbbet még mindig csak tű segítségével tudják bejuttatni a szervezetbe

Victor C. Yang, az egyik kutató szerint jelen felfedezés akár azt is lehetővé teszi, hogy orvosi látogatás nélkül, otthon „oltsák be magukat” az emberek – a tapaszt ugyanis a jövőben receptre lehetne majd kapni, és önállóan is használható lesz.

A technika a védőoltások gyorsabb terjedésén túl talán megoldást jelenthet a szegény országok lakosainak kezelésére is – mondták a kutatók.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: injekció  tapasz  tűfóbia  védőoltás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!