Ma Alfréd napja van. Holnap Mátyás napja lesz.
A+ A A-

Depresszió, skizofrénia, pánikbetegség ellen kígyóméreg?

Depresszió, skizofrénia, pánikbetegség  ellen kígyóméreg?50 éve kutatják a kígyófaj által előállított mérget, de évről évre újabb felfedezéseket tesznek a kutatók – nyilatkozta a Medical News TODAY-nek Niru Nirthanan, a kutatásban részt vevő tudós. A közelmúltban felfedezett haditoxin nevű fehérje a neurodegeneratív betegségek gyógyításában játszhat nagy szerepet.

A haditoxin az úgynevezett háromujjú toxinok közé tartozik. Segítségével a jövőben behatóbban tanulmányozhatják a neorotranszmitterek működését, valamint szerepüket az olyan betegségekben, mint a skizofrénia, a pánikbetegség, a depressziós betegségek vagy a nikotinfüggőség.

Ugyanakkor a kutatók szerint további tanulmányozással hatékony ellenmérgek kikísérletezésére is sor kerülhet. Ez azért fontos, mert a királykobra mérge évente közel 125.000 emberrel végez – ezek a halálesetek egy gyorsan ható ellenszer birtokában megelőzhetőek lennének.

Jelenleg azonban a fehérje tanulmányozása csak kísérleti stádiumban jár. Ahhoz, hogy a jövőben gyógyításra és életmentésre használhassák, a tudósoknak meg kell érteniük, hogy pontosan hogyan is működik, és milyen folyamatokban játszik kulcsszerepet.

Kapcsolódó kifejezések: depresszió  királykobra  méreg  pánikbetegség  skizofrénia 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!