Ma Berta és Bettina napja van. Holnap Ibolya napja lesz.
A+ A A-

da Vinci orvosi robot: sebhely nélkül műt

da Vinci orvosi robot: sebhely nélkül műtMargaret Mulloy 67 évesen kezdett egyre fáradékonyabbnak és nyugtalanabbnak érezni magát, először azt gondolta, a tünetek bizonyára az életkorával összefüggő természetes jelenségek.

Sebhely nélkül műt a robotsebész

Azonban egy egyszerű vérvizsgálat során kiderült, hogy a Londonban élő nő panaszait négy, a nyakában található apró mirigy okozza, amelyeket feltétlenül el kell távolítani ahhoz, hogy a tüneteket megszüntessék.

A szóban forgó négy apró mirigyeket szaknyelven mellékpajzsmirigynek nevezik és elsődleges feladatuk az, hogy a vér kalciumtartalmát a megfelelő szinten tartsák. Azonban a mirigyek túlműködésével a szervezetben a vér kalciumszintje megemelkedik, ezzel pedig a csontok gyengülését, vesekő képződést és magas vérnyomás betegség tüneteit is kialakíthatják a túlbuzgó mellékpajzsmirigyek.  

A cikk a reklám után folytatódik

A da Vinci orvosi robot nem hagy műtéti hegeket

Hagyományos műtéti eljárással Margaret nyakán egy, kb. 5 cm hosszú metszést ejtettek volna, de a már számos területen, így, pl. prosztataeltávolítások esetében is bizonyított da Vinci orvosi robot segítségével a műtét sebek nélkül is megoldhatóvá vált. Margaret végül a szigetországban először esett át ilyen beavatkozással végzett mellékpajzsmirigy műtéten. A műtét során a robotot vezérlő sebészorvos egyetlen apró metszést ejt a kulcscsont alatt és további hármat a hónalj közelében. Az eljárás legfontosabb tulajdonsága, hogy olyan apró metszéseket ejtenek, amelyekkel a hagyományos műtéti beavatkozások okozta sebekhez hasonló sebhelyek nem keletkeznek, így egyrészt kisebb a műtét alatti vérveszteség, másrészt a hegesedés is lényegesen esztétikusabb, gyakorlatilag alig látható. 

Mindezidáig hat páciens esett át a világon hasonló beavatkozáson, és a műtét után az érintett Margaret úgy nyilatkozott, lenyűgöző eredménnyel járt az operáció, hiszen csak egy egészen pici heg tanúskodik a műtőben töltött időről. A londoni hölgy úgy véli, mindenkinek fontos, hogy ne éktelenkedjék egy óriási heg a testén, ha ez elkerülhető, és ez a nála fiatalabbak számára kiemelten fontos előrelépés a műtéti technikában.

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!