Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Valér napja van. Holnap Etelka és Aletta napja lesz.
A+ A A-

Hogyan manipulálnak minket a macskák?

b_250_250_16777215_00_images_stories_hirek_rdekessg_cat2.jpgEgy nemrégiben publikált kutatás azt vizsgálta, miként képesek a macskák gazdáikat oly módon befolyásolni, hogy azok teljesítsék kéréseiket.

Az egyik leggyakoribb módja annak, hogy a gazdi tudtára adják éhségüket, a hangjelzés

A macska által kiadott többféle típusú akuksztikus jel elég markánsan érzékelhető, nehezen helyezhető figyelmen kívül.

"A felhívó, sírásszerű nyávogás és az elégedettséget jelző dorombolás kombinációja szinte biztosan eléri a kívánt hatást. Mindemellett, a dorombolás sokkal inkább elfogadható, kellemesebb élmény az ember számára. - nyilatkozta Dr. Karen McComb (University of Sussex), akinek a saját macskája adta az inspirációt a kutatáshoz.

McComb doktor  az információgyűjtés során számos macskatartóval vette fel a kapcsolatot, beszámolóik alapján sok "gazdamanipulációs" trükköt jegyezhetett fel. A gazdák magnóra vették kedvenceik nyávogását, ezeket a későbbi kísérletek során felhasználták.  

Dr. McComb és csapata úgy találta, hogy az éhséggel kapcsolatos felvételek az ember számára sürgetően hatottak, azt  "akusztikailag" meglehetősen kellemetlennek értékelték. Ez azon személyekre is érvényes volt, akik soha nem tartottak macskát.


"A döntő tényező a sürgetés tekintetében a kibocsátott jelzés magas frekvenciája. Az általunk megkérdezett emberi alanyok számára ez volt a leginkább informatív jelzés, ez mozgósította őket a legnagyobb hatékonysággal. "

További érdekes linkek

 

Kapcsolódó kifejezések: dorombol  macska  manipulál  nyávog 
© Copyright 1993-2014 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!