Ma Elemér napja van. Holnap napja lesz.
A+ A A-

Csokoládé, mint a fogak őrangyala?

csokold_mint_a_fogak_rangyala.jpgA legtöbb fogorvos aligha ajánlana pácienseinek fogai egészsége megőrzése érdekében csokoládét, inkább rendszeres fogmosást és fogselymet. Az amerikai Tulane Egyem kutatója szerint azonban a csokoládé – illetve annak egy alkotóeleme – jót tehet a fogak számára.

Amran Sadeghpour szerint egy kakaóból kivont vegyület – amely megtalálható csokoládéban, teában és egyéb termékekben is – hatékony és természetes helyettesítője lehet a fogkrémekben lévő fluoridnak. Kutatásai szerint – szinte hihetetlen módon – a kakaókivonat még hatékonyabb ellenszere a fogszuvasodásnak, mint az eddig használt ásványi anyag.

A kakaókivonat – egy fehér kristályos por, amelynek kémiai szerkezete hasonlít a koffeinéra – segít megerősíteni a fogzománcot, amely ezáltal kevésbé lesz hajlamos szuvasodásra. A kakaó kivonat lehet az első jelentős újítás a fogkrémiparban, mióta 1914-ben a gyártók elkezdtek fluoridot adagolni a pasztákhoz.

A cikk a reklám után folytatódik

"A kivonat hatékonyságát állatkísérletekben már igazolták, de akár még 2-4 évig is eltarthat, míg a kivonattal dúsított termékek kereskedelmi forgalmát engedélyezik és elérhető lesz bárki számára" – mondta Sadeghpour, aki már elkészítette a mentolos, fogszuvasodás elleni kakaó kivonatos fogkrém prototípusát.

A kutató doktori disszertációjában az új készítmény és egyéb fluoridos fogkrémek emberi fogfelszínen kifejtett hatásainak összevetésével foglalkozik.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: csokoládé  fogak 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!