Ma Virgil napja van. Holnap Stefánia napja lesz.
A+ A A-

Ránk is veszélyesek a tölgyfa-molyok

tolgyfamolyA tölgyfákat pusztító molyok akár az emberek egészségére is kockázatot jelenthetnek, figyelmeztetnek brit szakemberek.

A London nyugati felére telepített tölgyfákon az utóbbi években egyre nagyobb mennyiségben találhatóak ezek a fajok, ezért a beavatkozás elkerülhetetlen. A kártevők még hernyó állapotukban mérgező anyagokat termelő szőröket növesztenek, amely embereknél bőrkiütéseket, szemviszketést vagy akár asztmás rohamot is előidézhetnek.

Az Egyesült Királyság Erdészeti Bizottsága megpróbál megszabadulni a molyoktól. A molyok 2006-ban fészkelték be magukat a területre. Idén eddig 10 fát támadtak meg a Királyi Botanikus Kertben, de tavaly a helyzet sokkal rosszabb volt, mivel 400-500 tölgyfán kellett irtást végezni.

A cikk a reklám után folytatódik

 

Az asztmás betegek legyenek óvatosak!

A szakértők felhívják az asztmás betegek figyelmét, hogy a hernyóállapot anyagai fokozott veszélyt jelentenek számukra, súlyos rohamokhoz vezethetnek. A méreggel történő érintkezés után viszont bárkin az allergiához hasonló tünetek jelentkezhetnek - adta hírük a BBC.

A londoni szakemberek szerint rovarirtó használata akkor a legcélravezetőbb, mikor a molyokon még nem nőttek ki a mérgező anyagot tartalmazó szőrök, azaz május elején kell bepermetezni az érintett fákat. A hozzáértők elmondták, ha ellenőrzés és beavatkozás nélkül hagyják a kártevők terjedését, akkor egy idő után ki kell jelölni olyan területeket a parkokban és kertekben, ahová tilos lesz a belépés.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: allergia  asztmás roham  tölgyfa moly 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!