Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Sára és Márió napja van. Holnap Fábián és Sebestyén napja lesz.
A+ A A-

Veszélyes az MR pacemakerrel

Veszélyes az MR pacemakerrelAz amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) kutatói szerint veszélyes lehet a pacemakerrel élő betegek számára az MR vizsgálat.

MR, mágneses mező, pacemaker

Vizsgálatuk során pacemakereket helyeztek az MR-nek megfelelő mágneses mezőbe, majd mérték a szív belsejével érintkező részen, az eszköz hegyén keletkező elektromos feszültséget.  

Egyes pacemakerek a mágneses mező hatására drasztikusan megváltoztatták a kibocsátott jelet, ami a szív nem megfelelő stimulálásához, ezáltal a betegek számára súlyos szövődményekhez vezetne.

A vizsgálat részleteiről a BioMedical Engineering OnLine decemberi számában jelent meg tudományos cikk.

A cikk a reklám után folytatódik

Az MR készülék szélsőségesen intenzív mágneses mezőt hozhat létre

A mágneses mező komoly következményekkel járhat a pacemakerrel élő betegek számára, hangsúlyozta a közlemény szerzője, Howard Bassen. Az MR-t választó kardiológusoknak fel kell mérni a vizsgálat előnyeit és kockázatait, mielőtt pacemakeres betegeiket kiteszik a kockázatnak.

Csak az Egyesült Államokban évente körülbelül negyvenmillió MR vizsgálatot készítenek, és tízmillióan viselnek pacemakert. A pacemakert és MR-t gyártó cégek felhívják az orvosok figyelmét arra, hogy a mágnesesség tönkre teheti a ritmusszabályozó eszköz elektronikus rendszerét, és akár a szív szövetének égéséhez is vezethet. Ennek ellenére azonban vannak kardiológusok, akik speciálisan készített MR vizsgálatnak vetik alá betegeiket, mivel szerintük az MR diagnosztikus előnyei felülmúlják a veszélyeket.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: MR  pacemaker  szívritmuszavar 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!