Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Gyöngyi napja van. Holnap Salamon napja lesz.
A+ A A-

Mérgező rúzsok!

 Terméktesztelők aggasztó összetevőket találtak a rúzsokban, melyek közül némelyik rákkeltő méreganyagnak bizonyult. Drágább márkák esetében is találtak hiányosságokat.

Rúzst használó hölgyek sminkkészletük vásárlásakor gyakran kerülnek kellemetlen helyzetbe, hogy melyik terméket is válasszák, hiszen ami egy termékleírásban szerepel, az gyakran nem fedi a valóságot: 306 vizsgált rúzs közül ugyanis 121 csupán „elégséges” besorolást ért el, negyvennégyet pedig hiányosnak ítéltek - derül ki a német Öko-Test magazin szerzőinek összegzéséből. Mostani augusztusi kiadásukban jelentették meg a kereskedelemben elterjedt krémrúzsok pontos összetevőit analizáló jelentést.

A rossz minősítést kapott rúzsok között akadnak méregdrága francia luxusmárkák is. „A drága kozmetikumok gyakran nem érik meg az árukat. Olcsóbb rúzsok, amelyeket akár 2,49 euróért megvehetünk, néha sokkal jobb minősítést érnek el tesztelésük során, mint a drágább, közel 30 euróért értékesített márkák.”-meséli a magazin főszerkesztője a beszámolójában.

Tartrazin, anilin és paraffin

Az eddig tesztelt sminkeszközök közül sokuk tele volt káros anyaggal. Egyes rúzsokban például sárga színezőanyagot, azaz Tartrazint /(E102) szintetikus adalékanyag-a szerk./ találtak, amely viszketési érzetet vagy bőrkiütést okozhat. A termékvizsgálatokat végző labor bizonyos esetekben mérgező Anilint talált, amely rákkeltő hatású - olvasható az Öko-Test magazin cikkében.

Egyes rúzsokban megtalálható a paraffin, bizonyos kőolajszármazékok, vagy akár olyan szintetikus anyagok, mint a szilikon. Ezen anyagok egészségtelen hatásúak, a paraffin akár a nyirokcsomók elváltozásához is vezethet.


A német fogyasztómagazin arra utasítja a gyártókat, hogy szigorúbban tartsák be az ismert kozmetikai előírásokat és tájékoztassák a fogyasztókat az általuk alkalmazott színezékanyagokról. A Chanel, a Dior, valamint a Procter & Gamble kozmetikai cégek azonban vonakodtak attól, hogy az Öko-Test magazin hasábjain megnevezzék az általuk használt összetevőket.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: anilin  mérgez  paraffin  rúzs  tartrazin 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!