Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Gabriella napja van. Holnap Luca és Otília napja lesz.
A+ A A-

A medvéknél a téli álom nem okoz nagymértékű izomsorvadást

a_medvk_jobban_brjk_a_tli_lmot_mint_az_ember_az_gyhoz_ktttsget.jpgÉrdekes cikk jelent meg a Pshysiological and Biochemical Zoology című lapban arról, hogy megmérték, a barna medvék a hosszú téli álom alatt mennyit veszítenek erejükből és ellenállóképességükből.

T.D. Lohuis (Alaszkai Egyetem) és munkatársai azt találták, hogy a barna medvék izomzata fele annyira sorvad el a téli álom alatt, mint egy emberé a hasonló idejű ágyhoz kötöttségben. A koplalás és az inaktivitás nem eredményez izomsorvadást. A barna medvék bár "anorexiásak" és mozgásukban korlátozottak a téli hónapok alatt, de az izomfehérjéik nagy része megmarad és képesek életfenntartó aktivitásra, ha megzavarják őket.

A kutatók az emberi ideg-izom betegségekhez használt rendszert adaptálták át medvére. A colorado-i Middle Park medvéit tanulmányozták a téli álom elején és végén. A mérés után a medvéket visszahelyezték a barlangjukba, aminek a bejáratát tobozzal, gallyakkal és hóval borították be.

"Megmértük a vázizomzatuk erejét, terhelési ellenállását és élő állaton az ép izmok kontraktilitását (összehúzódó képességét)" - nyilatkozta a cikk szerzője. A szakemberek azt találták, hogy 110 nap koplalás és bezártság után a medvék csak 29 százalékot vesztettek izomerejükből ellentétben az olyan emberrel, aki egy meghatározott diétán él és 90 napig ágyban van. Az ilyen ember 54 százalékot veszít izomerejéből. Kísérletek bizonyítják, hogy az asztronauták ha 17 napot töltenek súlytalanságban 9-11 százalékot vesztenek izomerejükből.

A barna medvék terhelési ellenállása sem csökkent jelentős mértékben a téli álom alatt: 110 nap koplalás és fizikai inaktivitás után is hasonló terhelési ellenállást mutattak, mint egy jól táplált, egészséges, aktív felnőtt.

Összehasonlítva a kisebb testű téli álmot alvó emlősökkel (pl. préri kutya, mókus) a medve több izomfehérjét és terimét (térfogat) konzervál. A kutatók nem találtak a comb és a lábszár izomrostjainál keresztmetszet csökkenést, csak egy enyhe 10 százalékos fehérje vesztést mértek a combizmokban, viszont nem csökkent a lábszár izmainak és a négyfejű combizomnak a fehérje tartalma.

A szerző szerint a medvék képesek jelentősen megőrizni az izmaik aktivitását a téli álom alatt. A méretbeli és az alvási hőmérséklet különbség (30 Celsius fok) ellenére a medvék izmai ugyanúgy vagy jobban viselik a téli álom viszontagságait, mint a kisebb emlősöké.

Érdemes lenne választ keresni a miértre is. 
 

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: izomsorvadás  medve  téli álom  ágyhoz kötöttség 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!