Ma Örs és Stella napja van. Holnap Henrik és Roland napja lesz.
A+ A A-

Az alkoholista patkányok tovább élnek

az_alkoholista_patknyok_tovbb_lnek_2004-01-19.jpgAki hajlamos az alkoholizmusra, az tovább él, és ráadásul egészségesebben, mint az, aki absztinens. Ezt állítják finn kutatók, akik azért mindjárt hozzátették, hogy vizsgálataik eredményét nagy felelőtlenség lenne minden további nélkül emberre vonatkoztatni.

Ők ugyanis, patkányokkal foglalkoztak, márpedig a patkányok és az emberek ebből a szempontból csak annyiban hasonlítanak, hogy itt is és ott is jórészt a gének határozzák meg az alkoholizmusra való hajlamot.

Csakhogy: a patkányok anyagcseréje annyira más, hogy kár beléjük az alkohol, még a tartós és nagymértékű alkoholfogyasztás sem károsítja őket. A vizsgálatokat ösztönző egyik izgalmas kérdés az volt, hogy milyen evolúciós előny hívhatta életre az alkoholizmusra való hajlamot, merthogy annak inkább csak hátrányai vannak.

Nos, a kutatók a patkánytenyészetből két csoportot alakítottak ki, az egyikben az alkoholizmusra hajlamosak voltak, a másikban a józan életűek. És kiderült, hogy az alkoholizálók tovább és jobb egészségben éltek. Vagyis, feltehetően ugyanaz a génkombináció a felelős mindkét jelenségért és a káros hatásokat mindjárt ki is egyenlíti.

MRO

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: alkoholista  patkány 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!