Ma Géza napja van. Holnap Edina napja lesz.
A+ A A-

Lapszemle: Forradalmian átalakul a sebészet, eltűnik belőle a seb!

sebeszet atalakulasa„Őrült Charlie” katéteres megoldása megmentette egy asszony lábát.

100 év múlva elborzadva néznek majd utódaink a XX. század nagy sebészeti műtétjeire...

Forradalmian átalakul a sebészet, és éppen az tűnik el belőle, amiről a nevét kapta: a seb. Agyműtét a koponya felfűrészelése nélkül, dugóhúzóval kiemelt vérrög és célzott kemoterápia, írja a Heti Válasz cikkét ismertetve a valasz.hu portál.

Könnyen lehet, hogy száz év múlva ugyanannyira elborzadva néznek majd utódaink a XX. század nagy sebészeti műtéteire, ahogy mi a XVI. század kiégetéssel fertőtlenített lőtt sebeire, s azt kérdezik: hogyan bírta ezt ki a beteg? Amióta az 1840-es években felfedezték az érzéstelenítést, majd a múlt század közepétől elterjedt a sebfertőzést gátló antibiotikum, eljött az akár nyolc-tíz órán keresztül tartó műtétek időszaka. A korszak hőse a sebész, a betegek pedig háborús sebesülésekkel vetekedő műtéti heggel élik le az életüket.

Mindez természetesnek látszott addig, amíg 1964-ben Charles Dotter amerikai röntgenorvosnak nem jutott eszébe egy merész gondolat. Ha - az ott már akkor elterjedt - katéteres eszközzel úgyis bent van már a beteg erében, mi lenne, ha nemcsak vizsgálná, de meg is gyógyítaná? Így lett az orvostörténet egyik leghíresebb páciense az a 84 éves asszony, akinek „Őrült Charlie” megmentette a lábát, katéterrel eltávolítva az érszűkületetet okozó meszes lerakódást.

További részletek a november 9-én megjelent Heti Válaszban.

 

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: sebészet 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!