Ma Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.
A+ A A-

Kicsit hideg, nagyon hasznos: 50 éves a fonendoszkóp

stethoscope dog 91765 1280Minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy mindenkinek ismerős lehet már gyerekkorunkból az érzés, amikor a hideg fonendoszkóp a hátunkhoz vagy a mellkasunkhoz ér, és az orvos csendben bólogatva figyeli a zörejeket. Az eszköz jelenlegi formájában 1967 óta segíti az orvosok munkáját, és már olyan változata is létezik, ami a fém hidegségét egy erre kialakított gyűrűvel kompenzálja.

50 éves a Littmann fonendoszkóp

Idén 50 éves a Littmann fonendoszkóp, amely az orvostudomány egyik legjelentősebb mérföldköveként lehetővé tette többek közt a szív és a tüdő meghallgatását. Reprezentatív felmérés nélkül is állíthatjuk: komoly mérföldkövet jelent egy orvostanhallgató életében, amikor megkapja az első littmannját. Persze nem volt ez mindig így. René Laennec francia háziorvos 1816-ban egy összetekert újságot használt arra, hogy meghallgassa egyik nőbetege szívét: ezzel elkészítette a világ első sztetoszkópját. A név is tőle származik, amelyet két görög szóból, a stethosból (mellkas) és a skopeinből (néz, lát) alkotott meg. 25 évvel később a New York-i George P. Camman gondolta tovább a találmányt, és egészítette ki két fülhallgatóval: az akkor kialakított dizájn pedig kisebb módosításoktól eltekintve azóta is változatlan - írja a hvg.hu.

Egészen az 1960-as évek elejéig kellett várni, amíg az ukrán származású, amerikai David Littmann elismert kardiológus és nemzetközi EKG-szaktekintély, a Harvard orvosi egyetemének professzora szabadalmaztatta forradalmian új fonendoszkópját, amely már sokkal jobb akusztikai teljesítményre volt képes. Ezzel egy egyszerű hallgatókészüléket változtatott elképesztően hatékony diagnosztikai eszközzé. A 3M néhány évvel később megvette dr. Littmann fonendoszkópjának jogait, és a tervek tökéletesítésével folytatta a munkáját.

DiabFórum magazin

Az elektronikus Littmann fonendoszkóp az űrbe is eljutott: magasfokú érzékenysége a speciális távgyógyászati szoftverekkel és a Bluetooth technológiával kombinálva lehetővé tette, hogy az orvos a Földről hallgassa meg a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó kozmonauta szívverését.

 

 

Kapcsolódó kifejezések: diagnosztika  fonendoszkóp  sztetoszkóp 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!