Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Vendel és Irén napja van. Holnap Orsolya napja lesz.
A+ A A-

Vakvezető kutyák világnapja - április 27

vakvezeto kutyak vilagnapja 20160427 11994-ben emlékeztek meg róluk először a Vakvezető Kutyakiképző Iskolák Világszövetségének javaslatára.

Kép: Gál Enikő látássérült, a Nem Adom Fel Alapítvány tapasztalati szakértője vakvezető kutyájával, Borssal, egy ötéves fajtatiszta labrador-retrieverrel őrbottyáni otthonában 2016. április 22-én. Bors 3 éve segíti Enikő életét. MTI Fotó: Marjai János

A jól képzett vakvezető kutya megóvja gazdáját a lépten-nyomon útjába kerülő akadályoktól, sőt az utasítások ellenére sem tesz meg bizonyos dolgokat, ha úgy véli, ezzel veszélybe sodorja a rábízottat. Vakvezető kutyának elsősorban a labrador retriever, a golden retriever és a német juhász fajta vált be (az utóbbiak közül csak azok, amelyekből hiányzik a fajtára néha jellemző agresszió), ám sok keverék kutya is alkalmas e célra. Mivel a kutyák színvakok, a zebrához érve a vakvezető eb a gyalogosok mozgásából ítéli meg, hogy zöld-e a lámpa. A segítő kutyák általában 8-12 éves korukban "vonulnak nyugdíjba".

A vakvezető kutyák első iskoláját 1916-ban a németországi Oldenburgban alapították, az ebeket akkor a világháborúban megvakult katonák vezetésére képezték ki. Magyarországon Rithnovszky János volt az első, aki vakvezető kutyával közlekedett, majd 1978-ban létrehozta a csepeli vakvezető kutyakiképző iskolát, amelyet a hatóságok szinte azonnal be is zárattak. Csaknem egy évig tartó harc után, amelyben nagy szerepet játszott Schuller Imre rendező-operatőr dokumentumfilmje, 1979-ben az iskola újra megnyithatta kapuit a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének keretei közt. A segítő kutyák kiképzését 2006 óta pályázati úton támogatják.

Míg a világszövetség székhelyének is otthont adó Angliában évente 700 kutyát képeznek ki vakvezetésre, addig Magyarországon az elmúlt időszakban mindössze évi 20-25 kutyát adtak át, s ez a szám egyre csökken. Egy teljesen kiképzett kutyára a rászorulónak akár két évet is várnia kell. Egy eb nevelése másfél, kiképzése fél évig tart, ennek költsége akár másfél millió forint is lehet. A Magyarországon élő körülbelül 20 ezer vak emberből mintegy 110-120 rendelkezik segítő kutyával. Sokan azért nem vállalhatnak ilyen segítőtársat, mert nem tudják fedezni a havi minimum 5-8 ezer forintos tartási költséget.

2009 decemberében lépett hatályba a segítő kutya kiképzésének, vizsgáztatásának és alkalmazhatóságának szabályairól szóló rendelet, amely szerint minden közszolgáltatási területre, egyebek mellett bevásárlóközpontokba, üzletekbe, piacra, egészségügyi intézményekbe, vendéglátóhelyekre, közművelődési és oktatási intézményekbe be kell engedni a hámmal és jelvénnyel ellátott segítő kutyákat.

A rohamosan fejlődő technika korában sem nélkülözhető a kutya sokirányú szolgálata, a vakvezető kutyát nem lehet technikai eszközökkel helyettesíteni. Szakemberek szerint a vakvezető kutyák valamilyen módon szinte mindennap megmentik gazdáik életét.

Tíz éve képez segítőkutyákat a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola tíz éve dolgozik azon, hogy minél több kiképzett vakvezető kutya állhasson munkába, valamint a társadalmi szemléletformáláson és a fogyatékosság ügyének ismeretterjesztésen túl segít abban, hogy minél több rászoruló élhessen függetlenebb, önállóbb és biztonságosabb életet.

Mint azt az alapítvány közleményében írja, Magyarországon évente 5-6 ezer ember veszíti el teljesen a látását vagy válik súlyosan látássérültté. Ezeknek az embereknek kevesebb mint egy százalékát, január végi adatok szerint 137 főt segít vakvezető kutya. Nagyon sokan várakoznak évek óta hiába, pedig egy ilyen társ sokak számára az egyetlen lehetőség lenne arra, hogy visszaszerezzék önállóságukat.

A látássérült ember számára egy segítő kutya teljes szabadságot, önállóságot és biztonságot tud nyújtani és lehetővé teszi, hogy teljes értékű életet éljenek. A vakvezető kutya sokrétű követelményrendszernek kell, hogy megfeleljen: kifogástalanul egészséges, bátor, kitartó, ugyanakkor szelíd és emberszerető kell, hogy legyen. Fontos a tanulékonyság is, valamint az intelligencia, az együttműködő készség, ugyanakkor szükség esetén önállónak és határozottnak is kell lennie, hogy megoldhassa az előtte álló feladatokat.

vakvezeto kutyak vilagnapja Zoli Fanni

A képen egy látássérült Zoltán guggol. Mellette ül vakvezető kutyája Fanni, egy fekete labrador, aki épp puszit ad gazdája arcára

A tíz éves évfordulón túl az alapítvány idén is megünnepli a vakvezető kutyák világnapját, amelyet világszerte április 27-én tartanak. Az ünnepi rendezvényeken az érdeklődők nem csupán megismerkedhetnek a kiképzés alatt lévő állatokkal, gazdáikkal és kiképzőikkel, de a vakvezető kutyával való közlekedést is kipróbálhatják.

Kapcsolódó kifejezések: Vakvezető kutyák világnapja  kutya  vakvezető kutya 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!