Ma Fülöp és Evelin napja van. Holnap Hella napja lesz.
A+ A A-

„Egészségesebb” cigaretta?

smokeEgészségügyi szempontból természetesen az a legjobb ha semmilyen cigarettával nem kísérletezünk, de azoknak a millióknak, akik mégsem tudnak lemondani szenvedélyükről, a Cornell Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert, amivel kevésbé károssá tehetők a dohánytermékek.

Természetes antioxidánsok felhasználásával a kutatóknak sikerült bizonyítaniuk, hogy a likopin- és szőlőmagkivonat-tartalmú filterek segíthetnek csökkenteni a szűrőkön átjutó rákkeltő szabadgyökök mennyiségét. A kutatás részletes leírását a Journal of Visualized Experiments (JoVe) című szaklapban publikálják majd a tudósok.

„Ezzel a technológiával csökkenthetjük a dohányfüst káros hatásait” – magyarázta Dr. Boris Dzilkovski kutató. „A szabadgyökök ugyanis nagymértékben rákkeltőek és egészségkárosító hatásúak.”

A cikk a reklám után folytatódik

A tudósok már korábban is kísérleteztek egészségesebb cigaretták létrehozásával. A vörösvérsejtek oxigénellátásáért felelős hemoglobin és az aktív szén képes 90 százalékkal csökkenteni a rákkeltő füstben található szabadgyökök mennyiségét, de a technológia annyira költséges, hogy piaci forgalomba sosem kerültek a fenti anyagokat tartalmazó cigaretták.

„Gyakorlatilag ezzel a módszerrel egészségesebb dohánytermékeket lehetne létrehozni, ami alternatívaként szolgálhatna az erősen rákkeltő hagyományos cigarettákkal szemben” – tette hozzá Dr. Aaron Kolski-Andreaco, a JoVE szerkesztője.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: dohányfüst  dohányzás  füstszűrő  szőlőmag-kivonat 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!