Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Bence napja van. Holnap Bertalan napja lesz.
A+ A A-

Morális dilemma: Megölnél egy embert, hogy megmenthess öt másikat?

jatekelmeleti dilemmaÚgy tűnik, hogy az emberek többsége inkább feláldozna egy embert öt másik életéért cserébe – derült ki egy új kutatásból.

Egy különleges kísérlet során – amivel voltaképpen a híres játékelméleti dilemmát modellezték – a Michigani Állami Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, vajon az emberek képesek lennének-e feláldozni egy személyt, hogy megmentsenek másik ötöt.

A kutatás során ezért a 142 önkéntest egy virtuális szituáció elé állították: elszabadult egy vonat, ami pont öt védtelen túrázó felé tartott. Az önkénteseknek azonban lehetőségünk volt rá, hogy egy karral eltereljék a vonatot egy olyan irányba, ahol csak egy embert öl meg. Az eredményekből kiderült, hogy a résztvevők 90 százaléka (133 személy) hajlandó lenne megsérteni a „Ne ölj!” erkölcsi szabályt, ugyanis a kisebb veszteség érdekében átirányították a másik útra a vonatot. Érdekes azonban, hogy 14 résztvevő inkább semmit sem tett, és hagyta, hogy meghaljon az öt ember, hárman pedig először elhúzták a kapcsolót, majd meggondolták magukat és visszahúzták azt.

A cikk a reklám után folytatódik

A kutatásból az is kiderült, hogy akik nem tettek semmit, sokkal jobban szorongtak, mint a többiek. „Úgy gondolom, hogy azt az emberi érzést, ami elutasítja, hogy másoknak sérülést okozzunk, ilyenkor felülírja valami” – mondta el Carlos David Navarrete, a kutatás vezetője. „A racionális gondolkodással például megmenthetünk embereket. Vannak azonban, akiket az erős szorongás megakadályoz abban, hogy a nagyobb jó érdekében meghozzanak egy ilyen döntést.”

Nézd meg videón!

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: játékelméleti dilemma  szorongás 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!