Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Vendel és Irén napja van. Holnap Orsolya napja lesz.
A+ A A-

Inkább plasztika, mint utazás? Mire költsük spórolt pénzünk?

plastic surgeryVajon virágzó iparágnak számít még a válságos időkben is a plasztikai sebészet? Egy budapesti magánklinika sebésze szerint sokkal kevesebb a páciens, mint korábban, főleg mióta az egyetlen plasztikai műtéteket hitelező cég csődbe ment és nincs részletfizetési lehetőség.

Molnár Miklós a Budapest Plasztikai Intézet sebésze úgy véli az emberek inkább utazáson spórolnak, de önmagukra továbbra is megfelelő összeget szánnak. Hozzátette: az emberek 35–40 százaléka végeztetett már magán valamilyen esztétikai, kozmetológiai plasztikai sebészeti beavatkozást.

Ma már nagyon meggondoljuk mire adunk ki pénzt és mire nem. Mindenki igyekszik spórolni és hasznosan felhasználni fizetését. Ez a tendencia úgy tűnik az utóbbi időben egyre inkább luxusnak számító plasztikai sebészet terén is így van. Egy budapesti magánklinika plasztikai sebésze Hírügynökségünknek elmondta: sokkal kevesebb páciens érkezik a klinikára, mint korábban. Hozzátette: eddig egyetlen plasztikai műtéteket hitelező, monopol helyzetű cég volt Magyarországon, de egy hónapja az is csődbe ment. Ez pedig még jobban megszórta a betegek számát.

Molnár Miklós a Budapest Plasztikai Intézet sebésze kérdésünkre úgy nyilatkozott: az emberek többsége általában készpénzzel, kisebb részben üdülési csekkel fizet. A hitellel történő fizetés részaránya nagyjából 5 százalék. A sebész szerint az emberek inkább technikai dolgokon, utazásokon igyekeznek spórolni, de önmagukra továbbra is megfelelő összeget szánnak. „A plasztikai sebészethez forduló páciensek száma folyamatosan növekedett az elmúlt 20 évben. Ennek megfelelően egyre több műtétet végzünk mind a nők, mind a férfiak esetében is” – tájékoztatott az orvos.

Az árak nem mondhatók olcsónak...

A mellkorrekciós műtétekért – melyek jelenthetnek implantátummal történő mellnagyobbítást, meglógott emlők felvarrását, ill. emlők kisebbítését – a felhasznált anyagok és a műtéti idő függvényében 650.000 Ft-tól 1.350.000 Ft-ig terjednek. Az orrplasztikai műtétek, melyek lehetnek egyszerűbb esztétikai korrekciós vagy sövényferdülés miatti funkcionális korrekciós műtétek is, nagyjából 550.000 Ft és 850.000 Ft között mozognak.

A szemhéjplasztikáért 260.000 Ft-tól 450.000 Ft-ig kell fizetnünk, arcplasztika esetén pedig 550.000 Ft-tól 1.200.000 forintos összegre kell számítanunk. „Azok a műtétek általában fajlagosan olcsóbbak, melyek elvégezhetők helyi érzéstelenítésben és nem igényelnek éjszakai kórházi tartózkodást. Ezek a fülplasztika, szemhéjplasztika, ajakplasztika, hegkorrekció. 100–200.000 Ft-tól 450.000 Ft-ig terjednek” – folytatta a szakember.

A cikk a reklám után folytatódik

Az egyik budapesti magánklinika sebésze kiemelte: sokszor van, hogy én magam beszélem le a beteget a műtétről. Az önértékelési problémák, kisebbségkomplexus elég gyakori a betegek között. Elég gyakran találkozni olyan pácienssel, aki fiatalabb korában megszokta hogy néz ki és több évvel később is ugyanazt szeretné látni a tükörben, ezért arcplasztikát, felső szemhéj-korrekciót, zsírleszívást kér. A szakember úgy nyilatkozott: a zsírleszívás esetében tisztában kell lennünk azzal, hogy a beavatkozás alakformálásra szolgál, nem súlycsökkentő eljárás. A fogyókúra után megmaradt, eltűnni nem akaró kisebb zsírpárnák leszívására kerülhet csak sor. Az nem működik, hogy valaki a fölös 10–20 kilóját zsírleszívással kívánja eltüntetni. Hozzátartozik az is, hogy egyszerre maximum 3–4 litert szabad leszívni valakiről. A szakorvos ilyen esetekben először gyomorgyűrű beültetését, illetve a fogyókúra megkezdését javasolja.

Gyakori még az is, hogy megereszkedett melleket szeretnének nagy implantátumokkal kitölteni, mellfelvarrás nélkül, mert félnek a műtéti hegektől. Ezt szintén nem lehet megtenni – folytatta az irreális kérések sorát a sebész. A szakember ezen kívül nem vállalja a bizonytalan, nem bejáratott technikákkal elvégezhető műtéteket sem, mint például a fenéknagyobbítás. Ezt kifejezetten kockázatosnak ítéli. Lógó bőr esetén a kar- és combplasztika is gyakori kérés, de ezeket szintén nem végzi el a szakember, mert szerinte „csúnya hegek maradhatnak”.

Molnár Miklós elmondta: a pácienseket a konzultációk során olyan irányban tereljük, hogy a lehetséges megoldás megfeleljen az adott páciens testi-lelki adottságainak. Azon páciensek esetében, akiknél nyilvánvaló, hogy nem stabil a lelki-családi háttér, nem vállaljuk a műtétet, mivel a műtét nem fogja megoldani ezeket a problémákat.

A férfiakon végzett plasztikai műtétekkel kapcsolatban mindkét orvos úgy nyilatkozott: egyre gyakoribb vendégnek számítanak a férfiak, akik általában botox, arc-, alsó-szemhéj-, és orrplasztikai műtéteket kérnek.

Gyerekek esetében szokványos kérésnek mondható a fülplasztika, melyet az orvosok szerint célszerű 6–10 éves korban elvégezni. Hasonló a helyzet a nagy, adott esetben szőrös anyajegyek arcról való eltávolításánál is, míg az orrplasztikát kis korban nem ajánlják a szakemberek.

Közös cél, hogy az orvos ne tegyen eleget minden (irreális) kérésnek, mert a páciens nem lesz elégedett, a sebész pedig fölvállalja azt, ami nem valósul meg és esetleg belefut egy perbe” – mondta a neve elhallgatását kérő sebész, aki hozzátette: 10–12 éve dolgozik sebészként és ezalatt nagyon kis számú perrel kellett megküzdenie. „Az számít jó plasztikai sebésznek, aki 95 százalékosan dolgozik. Ha egy orvos 100 vagy 200 műtétet végez egy évben, akkor is lesz legalább 5 elégedetlen. Ha kevesebbet operál valaki természetesen kevesebb elégedetlen pácienst „termel”, de kisebb gyakorlata is lesz és kevésbé dolgozik jól” – zárta gondolatait a szakember.

OrientPress Hírügynökség

Kapcsolódó kifejezések: plasztikai sebészet 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!