Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Béla napja van. Holnap György napja lesz.
A+ A A-

Nem Hippokratész az orvostudomány atyja?

Nem is Hippokratész az orvostudomány atyja?Az orvostudomány atyjának a világ minden táján a híres görög orvost, Hippokratészt tartják, az orvosi eskü is róla kapta nevét. Brit tudósok állítása szerint azonban egy 3500 éves dokumentum azt mutatja, hogy a modern orvostudomány alapjait nem Hippokratész, hanem az egyiptomiak fektették le.

Egy ókori egyiptomi papírusztekercs a bizonyíték

A Manchesteri Egyetem KNH központjának egyiptológiával foglalkozó kutatócsoportja egy 1000-1500 évvel Hippokratész születése előtti papirusztekercsben látja igazolva állítását. "A klasszikus tanítások szerint a görögöket, különösen is Hippokratészt tartjuk az orvoslás ősapjának. Azonban a mi felfedezéseink azt sejtetik, hogy az ősi Egyiptomban már sokkal korábban gyakorolták a gyógyszerészet és orvoslás tudományát" - mondta Dr. Jackie Campbell.

"Amikor az ősi gyógyszereket a mai gyógyszerészeti protokollal és standardokkal vetettük össze, kiderült, hogy az ősi gyógyszereknek nemcsak az elkészítési módja hasonlított a maiakra, de a legtöbbjüknek gyógyhatása is volt" - mondta a kutató.

Az orvosi dokumentumokból, amelyeket a XIX. század közepén találtak, kiderült, hogy az ősi egyiptomi orvosok a sebeket mézzel, gyantával és antimikrobiális hatású fémekkel kezelték. Hashajtásra egy egy ricinusolaj és kolocint alapú hashajtót, valamint rostos füge és darakorpa alapú hashajtót is használtak. A hascsikarást egy beléndekfélével kezelték, amit a mai napig használnak. Szélhajtónak köményt és koriandert használtak.

A mozgató-szervrendszeri (csont-izom) problémákat bőrpirosodást előidéző anyagokkal kezelték, mely stimulálta a véráramlást. Használtak dunsztkötést is. Zellert és sáfrányt adtak reuma esetén, amelyek ma is nagy szerepet játszik a gyógyszerkutatásban. A gránátalmát pedig a galandférgek kiirtására használták - ezt a módszert egészen 50 évvel ezelőttig világszerte alkalmazták.

Az ősi gyógymódokat még a XX. században is alkalmazták

"Nagyon sok ősi gyógymódot, amit felfedeztünk még a huszadik században is alkalmaztak, és sokat még mai alkalmaznak, a változás csak annyi, hogy a hatóanyagot szintetikus úton állítják elő" - mondta Dr. Campbell. "Számos alkotórészt még ma is használnak, az akác még ma is köhögéscsillapítók alapanyaga. Az aloét bőrgyógyító, nyugtató hatása miatt szintén kiterjedten alkalmazzák."

A kutatócsoport egy másik tagja, Dr. Ryan Metcalfe azon dolgozik, hogy a genetika segítségével felderítse, milyenek lehettek az ókori Egyiptom gyógynövényei. A DNS-vizsgálati technikákkal könnyen meghatározható, hogy mely mai növények állnak az ősi botanikai mintákhoz legközelebb."

Ezzel a módszerrel meghatározhatjuk egy növény eredeti származási helyét, hogy mely kereskedelmi utakon szállították, hol termesztették, hol árusították és hol használták gyógyításra" - mondta Dr. Metcalfe.

"Az eredmények igen jelentősek: megmutatták, hogy az egyiptomiak jóval a görögök előtt már alkalmazták a mai napig élő gyógyítási technikákat. A kutatás további részében genetikai és kémiai összehasonlító vizsgálatokat fogunk végezni, hogy megtudjuk, mennyiben hasonlítanak az észak-afrikai térség hagyományos gyógymódjai az őseik által Kr. e. 1500-ban módszerekre" - mondta Rosaline David professzor, a KNH központ igazgatója.

Kapcsolódó kifejezések: Hippokratész  gyógynövények  orvosi eskü 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!