Ma Vendel és Irén napja van. Holnap Orsolya napja lesz.
A+ A A-

A Gates Alapítvány 9,7 millió dollárt ad AIDS kutatásra

A Gates Alapítvány 9,7 millió dollárt ad AIDS kutatásraA Bill & Melinda Gates Alapítvány 9,7 millió dolláros (kb. 1,8 milliárd forint) adományt nyújt az Elizabeth Glaser Gyermekgyógyászati AIDS Alapítványnak, hogy új módszereket találjanak a gyermekek anyatej útján történő HIV/AIDS fertőzésének megakadályozására.

A pénz nyolc új kutatási programra és három vakcina klinikai vizsgálatára lesz elegendő, amiket előzőleg felnőtteken próbáltak ki. Pamela Barnes, a Glaser Alapítvány elnök-vezérigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy gyermekek nem igazán szerepelnek a HIV oltóanyagának kutatásának fókuszában, holott az új HIV fertőzöttek csaknem 14 százaléka gyerek, aki édesanyjától kapta el a betegséget.

"Nem lenne szerencsés egy új HIV vakcina felfedezését ünnepelni, hogy aztán ráébredjünk, az hatástalan vagy nem biztonságos gyermekek számára" - mondta Barnes. "Mind a gyermekekre, mind a felnőttekre irányuló kutatásra szükség van és a Gates Alapítvány ezt teszi lehetővé."


A Glaser Alapítvány 41 gyerekgyógyászati HIV/AIDS kutatással kapcsolatos kutatást segített anyagilag 1988 óta. A Gates Alapítvány adománya jelentősen bővíti a kisebb alapítvány mûködési lehetőségeit, mivel az összeg csaknem megegyezik azzal a summával, amit a Glaser Alapítvány 1988 és 2007 között HIV/AIDS kutatásra költött.

A Gates Alapítvány majdnem 500 millió dollárt (92,5 milliárd forintot) költött a HIV elterjedésének megakadályozásával kapcsolatos kezdeményezésekre és a potenciális HIV/AIDS vakcinák kutatására. Szintén több millió dollárt költöttek a gyerekkori oltóanyagok hozzáférésének javítására, új vakcinák fejlesztésére és arra, hogy a csecsemők világszerte nagyobb eséllyel éljék túl életük első pár évét.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: AIDS  Gates  HIV  alapítvány 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!